Криза накриє Україну в найближчі вихідні

Анастасія Маніна  |  Вівторок, 3 березня 2009, 16:32
Український уряд впевнений: не дивлячись на всі нинішні труднощі, країну не можна назвати «банкротом». В цілому з ними згодна Джейла Пазарбазіоглу, голова місії МВФ в Україні, що вважає, що наслідки кризи для Києва не варто називати «непереборними».
Криза накриє Україну в найближчі вихідні

Тим часом, відзначає «The Financial Times», міні-кризи в Україні відбуваються мало не кожного тижня; нова цілком можлива в найближчі вихідні, якщо «Газпрому» в строк не будуть виплачено $400 млн, передає «Ліга-Новини».

За даними європейського видання, наслідки світової кризи боляче вдарили по самих різних сторонах фінансового життя країни.

Так, дев'ять банків взято під спецконтроль ЦБ, а в Києві утворюються черги розгніваних вкладників, що безуспішно намагаються отримати гроші зі своїх депозитів. Навіть там, де є готівкові кошти, зробити це неможливо: уряд наклав заборону на дострокове зняття внесків. Банкіри б'ють тривогу: з вересня внески в гривні впали на 20%, в іноземній валюті – на 10%.

Очікується, що цього року національний ВВП скоротиться на 6%. Тим часом курс гривни по відношенню до долара сильно впав за півроку – від цього постраждали, перш за все, ті, хто узяв кредити у валюті.

До цього додається обурення громадян нездатністю властей ухвалювати ефективні рішення: президент Ющенко і прем'єр Тимошенко, схоже, більше зайняті достроковим веденням передвиборної кампанії.

Проте, нещодавно вони пообіцяли співробітничати з метою отримання транша МВФ у розмірі $16.5 млрд, причому МВФ пішов назустріч Києву, знизивши планку допустимого дефіциту бюджету з 1 до 3%, враховуючи посилювання ситуації.

В українській столиці і інших містах проходять демонстрації протесту. Поки вони рідко збирають більше 5 тисяч чоловік – відзначають автори статті – і в уряді їх не вважають серйозною загрозою. Втім, як заявив виданню Олексій Гарань, професор політології з Києва, він прогнозує у разі погіршення обстановки «появу численних натовпів» на вулицях і попереджає, що «це буде вкрай небезпечно».

Нагадаємо, директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду Домінік Стросс-Кан під час телефонної розмови з президентом України Віктором Ющенком заявив, що лист про наміри підвищує можливість надання Україні другого транша МВФ.
 

comments powered by HyperComments