Розкрито секрет виходу з кризи (експерти)

Анастасія Маніна  |  П'ятниця, 6 березня 2009, 08:23
За даними видання Time, багато економістів передбачають, що рецесія може продовжитися і наступного року, а рівень безробіття досягне 10%.
Розкрито секрет виходу з кризи (експерти)

За даними опитування, проведеного інвестиційною компанією Charles Schwab, 85% незалежних ведучих фінансових аналітиків вважають, що спад в світовій економіці завершиться до кінця 2010 року, передає РІА «Новини».

15% вважають, що економічні катаклізми продовжаться ще довше, мовиться в коментарі компанії.

«Ринок песимістично сприйняв антикризовий план Барака Обами. Доля банків залишається покритою мороком», – наголошується в документі.

Близько 18% аналітиків розраховують, що портфелі наберуть вартість до грудня 2010 року, і лише 4% сподіваються, що Уолл-стріт відіграється вже до грудня 2009 року.

Опитані фінансові аналітики управляють активами на суму 300 мільярдів доларів. Найнадійнішими інвестиціями вони називають цінні папери з фіксованою прибутковістю, 42% з них мають намір збільшити свої портфелі з фіксованою прибутковістю, 38% розглядають можливість інвестицій в акції найбільших американських корпорацій.

Вкладення в найбільші корпорації ринків, що формуються, до яких відноситься і Росія, розглядають лише 14% опитаних проти 20% ще півроку тому.

Не дивлячись на такі песимістичні прогнози, журналіст видання Time Дуглас А. Макінтайр виділив шість ознак, завдяки яким можна визначити, що рецесія наближається до свого завершення, повідомляє InoPressa:

1. Індекс S&P 500 повинен залишатися рівним щонайменше протягом трьох місяців – якщо він падатиме, значить, інвестори вважають, що в найближчі два-три квартали обстановка погіршає, а якщо рости, це сприймуть як тимчасове коливання ринку.

2. Важливим індикатором є дані про продаж автомобілів. Зараз дають прогнози про те, що продажі будуть щомісячно на 45% нижче торішніх. Навіть якщо ця цифра складе 25-30%, це вже означатиме поступове повернення покупців.

3. Якщо МВФ і багатим країнам вдасться не допустити дефолта в таких країнах, як Ірландія і Україна, це означатиме, що світова кредитна система оправляється від торішніх потрясінь.

4. Падіння зростання ВВП Китаю нижче за відмітку в 6% свідчитиме про значне падіння споживчого попиту в США і ЄС на дешеві промислові продукти. Навпаки, збереження темпів зростання стане позитивною ознакою.

5. Поява реальних економічних наслідків стимулюючого пакету Обами, як, наприклад, скорочення рівня безробіття і зростання інвестицій в ті або інші галузі.

6. Останнім по порядку, але не за значенням є щомісячна сума позик, що видаються ФРС американським банкам і компаніям. Коли ця цифра впаде нижче 100 млрд доларів, значить, криза наближається до кінця.

Нагадаємо, 2 березня повідомлялося, що за двадцять років після падіння Берлінської стіни в Європі може виникнути нова «залізна завіса», що відокремлює «багаті» країни від «бідних».
 

comments powered by HyperComments