Старі запаси з'їли, а нових може і не бути. Влітку цукор стане дефіцитом

Ганна Глебова  |  Вівторок, 17 березня 2009, 10:27
Активний експорт, скорочення посівних площ і недовироблення в минулому сезоні може стати причиною того, що цукор зникне з прилавків магазинів.
Старі запаси з'їли, а нових може і не бути. Влітку цукор стане дефіцитом

Запаси, отримані в минулих роках, ми вже з'їли, а нові не отримали, оскільки сильно скоротили посіви цукрового буряка. Про таку сумну перспективу повідомляє аналітичний департамент «Консалтингового Агентства ААА».

«Цього сезону цукру виробили 1 млн. 600 тис. тонн, а щоб забезпечити внутрішній ринок, треба близько 2 млн. 200 тис. тонн. Запаси, сформовані раніше, вже вичерпалися. Через нерентабельність вирощування цукрового буряка посіви в 2008 році скоротили в півтора рази», – пояснила керівник аналітичного департаменту «Консалтингового Агентства ААА» Марія Колесник.

За її словами, якщо експорт до Казахстану, Узбекістану і Грузії буде на нинішньому рівні, то до літа цукру на внутрішньому ринку просто не вистачить. В цей період починають консервувати фрукти і варити варення. Відповідно попит на цукор виросте, що підштовхне ціну разом з виниклим дефіцитом.

За словами Колесник, відпускна ціна заводу може вирости до 5 гривень за кіло (сьогодні 2.5–3.50 за кг). У торгових мережах вартість цукру може піднятися до 7 гривень (зараз – 4 грн)!

«Теоретично, коли почнеться дефіцит, цукор можуть імпортувати, але чи буде це дешевше, ніж вирощувати свій, говорити поки рано. Все залежить від ситуації на світовому ринку», – говорить Колесник. Зараз в світі ціни на всю сировину мають тенденцію до зниження (швидше за все це торкнеться і цукру).

Якщо так буде і далі, то «Захід нам допоможе» і дешевий пісок, що прийшов в жнива, утримає низьку ціну, проте може остаточно «завалити» нашу цукрову галузь.

Про можливі коливання цін на цукор говорить і директор інформаційної компанії «ПроАгро» Микола Верницький, але він вважає, що причина – в провокації.

«Інформація про скорочення посівних площ і дефіцит вирвана з контексту, без аналізу ринку в цілому. Можна припустити, що вона націлена на підвищення цін на цукор на внутрішньому ринку і ажіотаж серед населення. Насправді дефіциту не буде. Нинішніх запасів вистачить мінімум на півроку. Та і останнім часом світові ціни на цукор знижуються. Ближче до літа до нас, можливо, почнеться імпорт. Це збільшить внутрішню пропозицію і «охолодить» можливе зростання цін», – говорить Верницький.

А ось в «УкрЦукорі» заспокоюють, що солодкого піску вистачить на всіх. За словами глави асоціації Миколи Ярчука, скорочення посівних площ компенсується за рахунок... великої врожайності на тих, що залишилися.

Нагадаємо, що буквально пару тижнів тому Україна пережила штучний дефіцит солі. Правоохоронні органи і СБУ проведуть розслідування за фактом зникнення солі з магазинів. Приблизно в цей же час в Харкові на ХТЗ орудував цукровий аферист.
 

comments powered by HyperComments