Міжнародні аналітики розповіли, коли світ залишиться без доларів

Анастасія Маніна  |  П'ятниця, 3 квітня 2009, 11:36
Роль американського долара зменшуватиметься найближчими роками, проте він, швидше за все, збереже свій статус основної світової резервної валюти.
Міжнародні аналітики розповіли, коли світ залишиться без доларів

Про це свідчать результати опиту, проведеного агентством Reuters.

На сьогоднішній день, на частку долар припадає 64 % всіх світових валютних резервів, і хоча вона з часом знижуватиметься через зміцнення інших валют, майже не виникає сумнівів, що пальму першості у нього ніхто не відніме.

Останнім часом йдуть жваві дискусії з приводу правомірності статусу долара як основної світової резервної валюти, що почалися після того, як Росія і Китай запропонували ширше використання розрахункових грошових одиниць Міжнародного валютного фонду (SDR) як світовий резервний актив.

В кулуарах саміту «Великої двадцятки» Росія обговорювала питання про нову світову резервну валюту, яка склала б конкуренцію долару, проте ця ідея не обговорювалася в ході основних дискусій.

Хоча США і не відкидали категорично подібні пропозиції напередодні саміту, вони ясно дали зрозуміти, що не бачать можливості заміни долара як головної резервної валюти в найближчому майбутньому.

На думку 24 аналітикі з тих 32, що взяли участь в опитуванні, долар залишиться ключовою резервною валютою як мінімум до 2020 року. Проте вісім респондентів припускають, що нинішню роль долара до зазначеного терміну виконуватиме корзина з декількох валют.

«Ми чекаємо, що долар утримає своє лідуюче положення як світова резервна валюта, проте він поступово здаватиме позиції на користь євро, хоча і дуже повільними темпами», – сказав Роберто Майеліч з UniCredit.

Учасники опиту прогнозують, що частка долара в світових резервах скоротиться до 2012 року до 63%, до 2015 року – до 60%, до 2020 року – до 55%, що дозволить йому як і раніше сильно обганяти євро, частка якого в світових резервах сьогодні складає близько 25%.

На думку голови Всесвітнього банку Роберта Зелліка, долар залишиться провідною світовою резервною валютою і його стабільний, сильний курс є необхідним чинником при виході світової економіки з нинішньої кризи, пише «Діло».

Крім того, основні утримувачі доларових резервів не зацікавлені в позбавленні долара статусу резервної валюти.

«Китаю, Росії і Японії в першу чергу вигідне збереження стабільності долара США, оскільки саме ці країни знаходяться серед лідерів за об'ємом американської валюти в державних резервах», – пояснює фінансовий аналітик інвестиційної компанії Astrum Investment ManagementАлександр Шкурпат.

Центробанки цих держав розуміють: якщо вони почнуть позбавлятися від доларів, то це різко збільшить пропозицію американської валюти на світових ринках і знецінить їх власні резерви, пише «Сейчас».

Введення нової світової резервної валюти вимагає як мінімум створення світового уряду, затверджують експерти.

Нагадаємо, 2 квітня на саміті «великої двадцадки» президент РФ Дмитро Медведєв не підтримав ідею створення світової валюти в поточній ситуації.

«Це може почекати. Завдання зараз – дати національним валютам відчувати себе впевнено», – заявив Медведєв.

Нагадаємо також, 25 березня прем'єр-міністр Великобританії Гордон Браун заявив, що на квітневому саміті «Великої двадцятки» (G20) пропозиція Китаю про введення світової наднаціональної валюти не стане предметом для довгих обговорень. США категорично проти.
 

comments powered by HyperComments