Офіційний курс гривні будуть встановлювати інакше

Вівторок, 18 жовтня 2016, 21:11
З 1 листопада офіційний курс гривні будуть розраховуватимуть по-новому.
Офіційний курс гривні будуть встановлювати інакше

Національний банк України встановлюватиме курс тільки за угодами між банками, а також банками та НБУ, це йдеться на сайті регулятора.

Дотепер курс формується за угодами між банками, банками та їх клієнтами, банками та НБУ, НБУ та його клієнтами.

«Такий крок відповідає практиці розвинутих країн, де референтні курси – аналоги нашого офіційного курсу – розраховуються на підставі міжбанківських котирувань, оскільки вони більш об'єктивно відображають вартість національної валюти по відношенню до іноземних валют», – пояснив директор департаменту відкритих ринків Національного банку Сергій Пономаренко.

За даними фінрегулятора, зміна методики розрахунку не матиме суттєвого впливу на значення офіційного курсу гривні.

Також з 1 листопада НБУ буде щоденно встановлювати офіційний курс гривні до валют 30 країн найбільших торгових партнерів України, інших чотирьох валют з I групи Класифікатора, які не є валютами ключових торгових партнерів і чотирьох банківських металів.

Раз на місяць НБУ встановлюватиме офіційний курс гривні ще до 22 валют, у тому числі до семи валют решти країн СНД та до 15 валют країн – основних торгових партнерів України, які не увійшли до топ-30 торгових партнерів України.

Як вважають спеціалісти, встановлення офіційного курсу гривні без урахування операцій банків із їхніми клієнтами точніше відображатиме курс, за яким на міжбанківському валютному ринку проводяться операції. Оскільки банки мають можливість розраховуватися із клієнтами за відмінним від міжбанківського курсом, це дещо викривляє офіційний курс гривні.

Окрім того, після зміни методології розрахунку офіційного курсу гривні до долара буде дещо знижена маржа банків – різниця між купівлею і продажем інвалюти при операціях із клієнтами.

Окреслені зміни передбачені постановою Правління Національного банку України №391 від 13 жовтня 2016 року «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України». Документ набуває чинності якраз із 1 листопада 2016 року.

 

 

comments powered by HyperComments