Депутати-злидні та депутати-багатії: що народні обранці не вказали у своїх деклараціях?

П'ятниця, 18 листопада 2016, 15:56
У межах кампанії «Стеж за грошима» представники громадського руху «ЧЕСНО» здійснили аналіз декларацій депутатів Харківської міської ради з 2014 та 2015 роки.
Депутати-злидні та депутати-багатії: що народні обранці не вказали у своїх деклараціях?

 Результати цього дослідження, зокрема, вони оприлюднили під час власної прес-конференції.

Як було зазначено, рух «ЧЕСНО» та кампанія «Стеж за грошима» порівняно нещодавно почали діяти в Харкові. І з самого початку їх представникам довелося зіткнутися з труднощами на шляху отримання декларацій депутатів.

"У Харкові прогрес не є очевидним, – зазначив Андрій Круглашов, координатор всеукраїнського руху «ЧЕСНО», – адже в 2015 році ми відіслали запит на апарат міськради. Нам сказали заплатити 17 тисяч гривень для того, щоб отримати ці матеріали. «А якщо не заплатите – то будемо вважати, що вам не цікаво і вас запит розглядатися не буде». Але через запит народного депутата, через інші шляхи ми таки отримали інформацію і в межах кампанією «Стеж за грошима» у нас є, що сказати стосовно прибутків депутатів Харківської міської ради".

За його словами, депутат не отримує заробітної плати. Тому необхідно розуміти, наскільки він є фінансово незалежним та наскільки його прибутки відповідають життєвому рівню. Так були виявлені так звані злидні – депутати, чий декларований дохід менший прожиткового рівня.

«Також для нас важливо знати, хто найкраще себе почуває і по доходам, і по наявному капіталу, адже гроші створюють іншу форму залежності та інші інтереси, – додав він, – наскільки люди представляють нас або виключно самих себе».

Для того, щоб отримати декларації щодо прибутків депутатів міськради, представникам руху «ЧЕСНО» довелося докласти чимало зусиль. Цього року ситуація змінилась і декларації таки були надані.

Щодо п’ятірки найбагатших депутатів, то її очолив Тарас Ситенко, який задекларував більше ніж 43 970 837 гривень. Друге місце посів Олександр Лобановський, який задекларував більше ніж 4 мільйона гривень прибутку. Третя місце дісталася Валерію Аратюнову, який також задекларував за минулий рік більше 4 мільйонів, четверте – Володимир Золотарьов, який за сумісництвом є директором заводу «Південкабель». А п’ятірку багатіїв міськради замикає Ігор Арій, що вказав у своїй декларації більш 2 мільйонів гривень прибутку.

Також була складена своя п’ятірка найбідніших депутатів. І тут перше місце посіла депутатка Світлана Андреєва, директорка ресторанного комплексу «Дружба».

«Не один раз хотіли вийти з нею на контакт, – розповіла Аліна Кувшинчикова, директорка компанії «Стеж з грошима» в Харкові, – ми телефонувати неодноразово, в тому числі і до її готелю. Але особливо якихось контактів її помічники не дали».

Другим найбіднішим депутатом виявився Дафтян, який заявив, що на даний момент живе на гроші, які він заробив протягом життя. А до наступної трійки депутатів-бідняків увійшли Олександр Худенко, Андрій Кудінов та Марія Медінцева.

«Вони звикли жити в стилі люкс, їздити на дорогих авто та ходити в дорогі ресторани, – розповіла Маргарита Ривчаченко, кореспондента руху «ЧЕСНО», – проте декларування кошти, які несумісні з рівнем життя. Ми своїм дослідження хотіли показати невідповідність того, що є в житті, і того, що вони декларування для держави... Є дуже показовою реакція депутатів на наші запити. Коли депутат відкрито пояснює звідки у нього ці гроші і намагатися йти на діалог зі суспільством, тим самим ми можемо зрозуміти його позицію як політичну, так і громадянську. А коли депутат каже, що він копав картоплю, щоб вижити, і при цьому роз’їжджає по Харкові на «Лексусі», то він просто обманює і своїх виборців, і нас з вами».

Під час прес-конференції було зазначено, що погано не те, що якийсь депутат багатий. А те, що вони, будучи заможними людьми, приховують власні прибутки та не сплачують відповідні податки.

«Ми ставимося стараємося змінити правила, які діють, – підкреслив Андрій Круглашов, – показати, що декларувати доходи правильно та нормально. Ми взагалі не розуміємо, що тут приховувати».

Представники руху «ЧЕСНО» підкреслюючи, що для суспільства важливо стежити за тим, що пишуть в своїх деклараціях про доходу народні обранні. Адже від цього залежить не тільки їх чесність, а й те, як вони будуть розпоряджатися вже народними грішми.

comments powered by HyperComments