Закон про захист ошуканих вкладників вступив в силу

Субота, 19 листопада 2016, 14:28
В субботу, 19 листопада, вступив в силу Закон України "Про внесення змін до деяких законів України щодо відшкодування фізичним особам через систему гарантування вкладів фізичних осіб шкоди, завданої зловживаннями у сфері банківських та інших фінансових послуг" від 15 листопада 2016 р. №1736-VIII.
Закон про захист ошуканих вкладників вступив в силу

З цього дня до вкладу прирівнюються кошти, залучені від фізичної особи як позика або вклад до небанківської фінансової установи через банк, який виступив повіреним та на сьогоднішній день визнаний неплатоспроможним, за умови, що банк не поінформував фізособу під розпис про непоширення на такі кошти гарантій, передбачених законом "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб". При цьому людина, яка розмістила/надала такі кошти, прирівнюється до вкладника і, як наслідок, отримує право на їх відшкодування.

Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) доручається ретельно вивчити документи щодо кожного такого вкладника та не пізніше 20 робочих днів з дня набрання чинності цього закону розпочати виплату відшкодування коштів людям, які отримали на це право.

Також закон дозволяє ФГВФО заявляти вимоги до небанківських фінустанов, які залучили від фізосіб такі "внески", а кошти, які стягуються з таких фінустанов, включатимуться до ліквідаційної маси відповідного банку. Якщо ж таку вимогу, а також вимогу до пов'язаної з банком особи, яка своїми діями/бездіяльністю заподіяла кредиторам/банку шкоду або отримала майнову вигоду, не буде виконано, ФГВФО звертається з такими вимогами до суду. В порядку забезпечення такого позову передбачено обов'язковий арешт грошових коштів та майна осіб-відповідачів.

Крім того, відтепер фінустановам заборонено залучати кошти фізосіб (крім учасників такої установи) із зобов'язанням їх повернення, у тому числі шляхом отримання позики, у разі, якщо це прямо не передбачено законом про діяльність відповідної фінустанови. Також банкам заборонено здійснювати операції шляхом залучення коштів фізосіб з метою їх безпосереднього розміщення в кредити без відображення цього у своїх зобов'язаннях та активах.

Банки при виконанні функцій повіреного, агента, іншого представника або посередника із залучення коштів фізосіб на користь третіх осіб (включаючи небанківські фінустанови) зобов'язані попередньо в письмовій формі інформувати таких фізичних осіб про те, що такі кошти не є банківським вкладом, на який поширюються гарантії закону "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб".

Як писала "Справжня Варта", 11 листопада президент України Петро Порошенко зареєстрував у Раді законопроект №5390 про захист ошуканих вкладників банків. 15 листопада Верховна Рада захистила ошуканих вкладників. 16 листопада Порошенко під час зустрічі з представниками вкладників банку "Михайлівський" підписав цей документ.

Раніше в ФГВФО заявили, що в разі ухвалення цього закону загальна сума виплат вкладникам банку "Михайлівський" складе понад 1,2 млрд грн, при цьому кошти будуть відшкодовані майже 14 тис. осіб.

 

comments powered by HyperComments