Мінекономіки обіцяє Харківщині допомогу в бюджетних проблемах

Субота, 19 листопада 2016, 13:54
Члени бюджетного Комітету Ради на виїздному засіданні в Харкові відзначили, що наша область - одна з найбільш розвинених серед всіх регіонів України.
Мінекономіки обіцяє Харківщині допомогу в бюджетних проблемах

Про це в Харкові сказав голова бюджетного комітету Верховної Ради Андрій Павелко. За його словами,комітет буде сприяти вирішенню питань в фінансуванні, але регіону потрібно і самому шукати додаткові ресурси.

- Вперше в історії міста, коли засідає бюджетний комітет в Харкові, це дозволить донести свої проблеми та проблеми, надати вектор для дискусії. Дякуємо, що звернули на регіон увагу з боку держави, - відзначила очільниця ОДА Юлія Світлична, - на сьогодні здобутки в сфері економічного розвитку будуть примножуватися.

В регіоні сподіваються, що засідання Комітету даст поштовх бюджетному розвитку місцевого самоврядування.

"Рішення, які будуть прийняті,  будуть заданими для здійснення реформ самоврядування", - сказав голова Харківської облради Сергій Чернов.

Урядовці в свою чергу пообіцяли продовження децентралізації в наступному році.

Заступник міністра финансів Сергій Марченко вважає, що кінець року був успішний на Харківщині.

"Щодо бюджету- 2017, то зараз уряд сподівається, що його приймуть. Також очікуємо на зміни в бюджетному кодексі України, - відзначив Марченко. - В 2017 році продовжиться децентралізація, що стартувала в 2014. Пріоритет - безпека, освіта, заробітна плата педагогам, що має зрости до 50 відсотків. А також медикам. В регіони було спрямовано 9 мільярдів гривень".

В ХОДА говорять, що Харківщина сьогодні має достатньо викликів в економічній та соціальній сферах.

"Область прийняла більше переселенців, ніж інші регіони. Довелося перебудувати структуру зовнішньої торгівлі, але вдалося уникнути кризових явищ.  Є чіткий план розвитку області, - відзначив заступник директора Департаменту економіки і міжнародних відносин Харківської ОДА Олександр Лукашов. - Ми треті після Києва та області. Вперше виконуються і місцеві бюджети".

За його словами, Харківщина - це єдина область що подала весь пакет бюджетних рішень. Крім того, Лукашов відзначив, що всі здобутки області були здійснені, незважаючи на всі обставини: нарощені бюджетні інвестиції, є пошук шляхів розвитку соціальної програми, реабілітації ветеранів, виділення земель, будівництва доступного житла.

"Харківщина демонструє позитивну динаміку у сфері економіки. Показники зростають, наприклад, в сільському господарстві, ми займаємо друге місце після столиці. Швидкі зміни в зоні торгівлі, розвиток власної структури експорту, знайшли нових партнерів. - відзвітував Лукашов, - Відкрито харківські офіси в Китаї, в Італії. Є приклади підприємств, які раніше бачили тільки Росію партнером,  але вони знайшли нові ринки".

В ХОДА впевнені, щи вони мають  конкретний план реформ, цілеспрямовано будуть економіку.  Звичайно, що є й проблеми. Наприклад, борги із заробітної платні. Найбільший боржник -це ХАЗ. Зараз підприємство є банкрутом. Уряд має втрутитися, вважають в ХОДА.

Крім того, необхідно, щоб залучались кошти не тільки місцевих бюджетів, зокрема,  на забезпечення шкіл і державних установ.

"Продовження реформи децентралізації викликало зростання показників економіки, зростання бюджетних фондів. Завдяки цьому розрахунки на одного мешканця області зросли більше ніж в півтори рази. - говорить директор департаментту фінансів Овсянніков, - Зростають інвестиційні ресурси місцевих бюджетів, проте на область перекладаються місцеві видатки.
Таким чином, виникає нестача нестача фінансових ресурсів. На забезпечення шкіл та державних установ. Для місцевих бюджетів це надто багато. ХОДА  просить взяти до уваги всі проблеми".

В свою чергу, серед актуальних питань ЖКГ директор профільного департаменту Сергій Магдисюк назвав погашення боргів за тарифи на тепло і водопостачання.

Харківські посадовці акцентують увагу і на проблемах ЖКХ, зростанні цін на енергоносії, погашенні боргів за тарифи тепло- і водопостачання. За їх даними, обладміністрація неодноразово висилала листи, де розповідала про ці проблеми. За  словами чиновників, в бюджеті області 5 млн гривень на борги з водо- і теплопостачання. Тому чиновники просять депутатів посприяти вирішенню даного питання.

Посадовці ОДА також нагадують про необхідність виділення коштів на ремонт доріг.

Також про необхідність не скорочувати, а нарощувати фінансування галузей заявили директори департаментів освіти та охорони здоров’я області. Андрій Бабичев (освіта) наголосив на тому, що зменшення фінансування при розширенні повноважень призведе до нівелювання заходів, які вже проведено обласною владою.

Окремим пунктом йдуть надважливі питання освіти та медицини. Чиновники нагадують, що освітні зміни потребують додаткових субвенцій, а медична сфера на Харківщині "перевантажена", тому що треба врахувати потреби не тільки жителів області, а й переселенців, , як підкреслили директорка департаменту Галина Сіроштан. Тобто є необхідність у перегляді бюджету з метою виділення більшої суми коштів на медичну та освітянську галузі.

Але в міністерстві стверджують, що  Харківська область має доступ до резервів.

"Область має доступ до резервів. Всі ваші недоліки можуть виправлені вашими ресурсами. Міністерство фінансів завжди йде на зустріч. - заступник міністра фінансів Марченко, - Ми не бачимо проблем, які не можна вирішити, не згоден з тим, що висували спікери. Все це завдання місцевих бюджетів. Створюють податкоспроможні громади. Ресурсів достатньо.  Всі питання можуть бути вирішені. Не хоче чути про борги по заробітна платі. У вас є ресурси".

Варто відзначити, що в ході засідання було обговорено низку питань, які піднімали профільні департаменти облдержадміністрації.

comments powered by HyperComments