Рішення прийняте: Найбільший банк, який обслуговує харків'ян, став власністю держави

Понеділок, 19 грудня 2016, 07:02
Україна стане власником 100% акцій ПАТ "Приватбанк". Це передбачено рішенням Кабінету Міністрів України, прийнятим на засіданні 18 грудня увечорі
Рішення прийняте: Найбільший банк, який обслуговує харків'ян, став власністю держави

Держава в особі Міністерства фінансів стане власником 100% акцій ПАТ "Приватбанк" та гарантує безперебійне функціонування цієї установи та збереження коштів його клієнтів.

Як підкреслюють у Кабміні, ці дії відбуваються у чіткій координації з міжнародними фінансовими організаціями та за їхньої підтримки.

Голова НБУ Валерія Гонтарєва, яка брала участь в засіданні Уряду, та Міністр фінансів Олександр Данилюк поінформували членів КМУ про те, що приватні акціонери Приватбанку звернулися до Уряду з пропозицією, аби держава в інтересах клієнтів банку стала його повним власником.

Перехідний період починається з 19 грудня. Держава забезпечить плавний перехід, стабільну роботу цієї установи у звичному для її клієнтів режимі.

В Уряді виходять із того, що ухвалене ним відповідальне рішення врятувало як Приватбанк, так і всю банківську систему.

В понеділок о 8-30 ранку про деталі ухвалених рішень на спільній прес-конференції поінформують Міністр фінансів Олександр Данилюк та Голова  Нацбанку Валерія Гонтарєва. 

Уранці окремі заяви з цього приводу зроблять Президент України Петро Порошенко та Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман, - повідомили у департаменті інформації та комунікацій з громадськістю КМУ.

Нагадаємо, що "Приватбанк" емітував більше, ніж 51% віід загальної кількості пластикових карт в Україні - близько 30 млн. У банка 20 млн. вкладників, які тримають в банку більше третини всіх депозитів населенння. Станом на 9 міс. 2016 р. фізичні особи тримають в Приваті 120 млрд.грн., юридичні особи - 15, 9 млрд.грн. Поточні рахунки та рахунки до запитання - 35,4 млрд. грн.   Сервіс онлайн-банкінг "Приват24" разом з мережою банкоматів і терміналів самообслуговування надає Привату неофіційний статус провідной установи, яка надає фінпослуги населенню. Таким чином, за роки роботи цей банк став монополістом на банківському ринку України. І держава з одного боку зробило серьйозну помилку, дозволив недержавному банку отримати такий статус, з другого, націоналізація "Привуатбанку" стає безальтернативною з урахуванням відтоку капіталів та тяжкого положення банку.

Як пишуть деякі ЗМІ, під націоналізацію банку Кабмін емітує довгострокові облігації внутрішнього займу на 150 млрд.грн. Отримані кошти підуть на капіталізацію Приватбанку, що стане засібом компенсації його власникам, серед яких Ігор Коломойський, та можуть привести до вітка інфляції. Також питання не стоїть, потрібно чи не потрібно проводити націоналізацію Приватбанку. У меморандумі МВФ націоналізація вказана одним з пунктів, які, в свою чергу, є умовами надання чергового траншу з боку цього інституційного інвестора. Тобто якщо Україна зацікавлена ​​в продовженні кредитної програми, то вона цю націоналізацію проведе.

 

comments powered by HyperComments