У Харкові реалізується пілотний проект аналізу обласних бюджетних програм

Юлія  |  Четвер, 12 січня 2017, 16:02
Експерти спробують вказати шляхи більш ефективного використання бюджетних коштів
У Харкові реалізується пілотний проект аналізу обласних бюджетних програм

Аналіз обласних програм здійснюється в межах Меморандуму з с CIPE. Над цим працює група експертів в кількості 15 осіб. Серед них є економісти та представники сфери аналізу та аудиту. Всі експерти на даний момент працюють на волонтерського засадах. Це пілотний проект, який поки що реалізується виключно в Харківській та Чернівецький областях.

 «Їх головна задача – провести аналіз програм соціально-економічному розвитку області за 2013-2016 роки і зробити попередній аналіз програм на 2017 рік, – розповів Олександр Чумак, голова Асоціації приватних роботодавців, – голова на задача цієї групи – допомогти ХОДА та міськраді більш ефективно використовувати обласні кошти. Для того, щоб наявні програми дали хороший результат».

За його словами, це дасть можливість зрозуміти, куди йдуть ті гроші, які сплачуються у вигляді податків і яким чином вони використовуються. Після проведення аналізу стане можливим внесення пропозицій щодо змін програм, які не є ефективними чи мають недостатнє фінансування.

Олег Драгунов, голова правління громадської ради «Харківська агентство місцевого економічного розвитку», розповів, що на даний момент триває аналіз програм за 2013-2015 роки. Попереду – аналіз бюджету за 2016 рік, звіт щодо якого буде готовий вже в лютому. Експерти зараз працюють зі значним об’ємом інформації, яка надходить з різних джерел.

«На папері можна відзвітувати про те, що дитсадки та дороги були відремонтовані, – підкреслив Драгунов, – а по факту, цього могло і не бути. Тому один з аспектів аналізу полягає в тому, щоб розповісти громадськості про те, що гроші були потрачено, а ремонту здійснено на було».

Кінцевий результат буде відомий уже в травні. Тоді експерти вже зможуть запропонувати владі конкретні пропозиції та вказати на наявні неточності та помилки. Крім того, вони зможуть проінформувати громадськість щодо того, як були використані їх податки. В перспективі – вийти з власними пропозиціями щодо формування бюджету на 2018 рік.

comments powered by HyperComments