Чумак радить викликати поліцію, якщо інспектори не показують підприємцям документи

Юрій Проненко  |  Середа, 22 лютого 2017, 14:32
В Україні збільшилась кількість шахрайств
Чумак радить викликати поліцію, якщо інспектори не показують підприємцям документи

Українське законодавство після недавнього оновлення передбачає штраф у 96-320 тис. грн для тих підприємців, які порушують трудове законодавство і, зокрема, платять зарплати "у конвертах". Їх виписують державні інспектори.

Однак останнім часом люди з бізнесу жаліються на те, що на темі величезних штрафів паразитують шахраї. Вони приходять до підприємців під виглядом держінспекторів з метою нібито перевірити укладені трудові договори й оплату праці найманих працівників.

Як повідомляє Державна служба України з питань праці, псевдоінспектори, які погрожують великими штрафами і вимагають у підприємців гроші, зафіксовані як мінімум у Київській, Дніпропетровській, Львівській та Полтавській областях. Ось-ось зловмисники почнуть "розводити" підприємців Харківщини.

"Справжня Варта" звернулась до голови Громадської ради при ГУ ДФС у Харківській області, президента Асоціації приватних роботодавців Олександра Чумака. І попросила його дати підприємцям кілька порад, як не втрапити у халепу з несправжніми держінспекторами.

"Під час інспекційних відвідувань роботодавець має право вимагати у осіб, які прийшли для перевірки, пред'явити службові посвідчення та направлення на проведення перевірки конкретного роботодавця. І може переписати дані службових посвідчень. Якщо зазначені особи відмовляються надавати документи, необхідно викликати поліцію і з'ясувати повноваження перевіряючих", - пояснив Чумак.

Він підкреслив, що співробітники Держпраці без посвідчень і направлення не мають права здійснювати перевірки. Суб'єкт господарювання має право взагалі їх не пускати до себе.

Зазначається, що для оперативного реагування на сумнівні візити держінспекторів варто зателефонувати на "гарячі лінії" уряду (1545) чи урядової лінії для підприємців (0-800-503-04), до Держслужби України з питань праці (тел. у Києві 226-20-83), у Головне управління Держпраці у Харківській області (тел. у Харкові 715-65-08). Виклик поліції - за номером 102.

Раніше голова об'єднання підприємців "Фортеця" Оксана Продан заявила, що вважає неприпустимим штраф у 320 тис. грн для підприємців, що були відсутні під час перевірок.

comments powered by HyperComments