Прокуратура попередила передачу елітної ділянки на Софіївській

П'ятниця, 14 квітня 2017, 16:25
Суд заборонив псевдоЖБК безоплатно отримати землю вартістю 3,5 млн. грн.
Прокуратура попередила передачу елітної ділянки на Софіївській

"Житлово-будівельний кооператив заснований з порушенням вимог чинного законодавства щодо мети та порядку створення кооперативу. Зокрема, його організаторами виступили лише три громадянина, які не потребували поліпшення житлових умов", - розповіла керівник місцевої прокуратури № 1 Катерина Шевцова.

Рішення міської ради стосовно надання дозволу псевдоЖБК на розробку проекту відведення земельної ділянки площею 1,2 га землі суд визнав незаконним та скасував.

Як роз'яснили у прокуратурі, згідно із чинним законодавством  для поліпшення житлових умов мешканців міста міськрада має право безкоштовно виділяти під забудову земельні ділянки житлово-будівельним кооперативам ("ЖБК").

Для створення "ЖБК" потрібно дотриматися низки умов. Зокрема, кількість членів об'єднання (не менше 5 осіб), обов'язковий облік (так звана квартирна черга), його члени повинні постійно проживати у місті, де буде зводитися житло та інше.

Позиція обласної прокуратури - організації, які мають абревіатуру "ЖБК" тільки в назві, фактично не є житлово-будівельними кооперативами і не мають законних підстав на безкоштовне отримання землі.

Як раніше писала «Справжня Варта», Бермінводам повернуто 17 га земель. У 2005-2006 роках ці землі без дозволу РДА відійшли до Пересічанської селищної ради.

"Право розпоряджатися такими землями є компетенцією районної державної адміністрації. Проте селищна рада, перевищивши свої повноваження, прийняла рішення про припинення санаторієм права користуватися державними землями.  Десятки гектар перейшли до селищної ради, яка у подальшому уклала договори оренди на ці ділянки. Зокрема, 0,5 га землі оздоровчого призначання були передані ПАТ «Точприлад». Ще  16,5 га - санаторію «Бермінводи». Безпрецедентний випадок - оздоровчий заклад, який де-юре є постійним користувачем ділянки,  фактично у самого себе орендує землю», - розповів начальник відділу прокуратури області Олексій Лесенко.

Також прокуратура домагається розірвання оренди рекордної площі землі.

За інформацією керівника місцевої прокуратури Андрія Яковлева, ще у 2004 році Харківська РДА уклала договір з юридичною особою щодо оренди землі. Проте, як виявилося, договір уклали з порушеннями вимог чинного законодавства, зокрема не додержані процедурні вимоги. За позовом прокуратури у 2008 році його у судовому порядку визнано недійсним. Державну реєстрацію договору оренди скасовано.

comments powered by HyperComments