Інспекторам праці дозволено без попередження перевіряти роботодавців на предмет неоформлених працівників

П'ятниця, 28 квітня 2017, 17:06
Це передюачено постановою від 26 квітня 2017 р. № 295, яку затвердив Уряд
Інспекторам праці дозволено без попередження перевіряти роботодавців на предмет неоформлених працівників

Інспектори праці за наявності службового посвідчення безперешкодно, без попереднього повідомлення мають право на інспекційні відвідування з питань виявлення неоформлених трудових відносин, у рамках яких можуть проходити до будь-яких приміщень, в яких використовується наймана праця; ознайомлюватися з будь-якими документами, ведення яких передбачено законодавством про працю; наодинці або у присутності свідків ставити керівнику та/або працівникам об’єкта відвідування запитання, що стосуються законодавства про працю, отримувати із зазначених питань усні та/або письмові пояснення.

За наявності ознак кримінального правопорушення або створення загрози безпеці інспектора праці залучатимуть працівників правоохоронних органів.

Як повідомляє прес-служба Мінсоцу, передбачено, що роботодавці можуть ініціювати проведення державними інспекторами регулярних інформаційно-роз’яснювальних кампаній щодо найбільш ефективних способів дотримання норм законодавства про працю, захисту і поновлення трудових прав працівників.

Запроваджується також можливість проведення за бажанням роботодавця так званого аудиту трудового законодавства, а заходи впливу застосовуватимуться лише у випадку, якщо роботодавець відмовляється усувати порушення законодавства про працю.

Водночас ухвалена постанова визначає ефективний механізм виявлення неоформлених працівників, що є черговим кроком Уряду у боротьбі за легалізацію доходів громадян та недобросовісних підприємців.

Як раніше писала «Справжня Варта», поліція "відхрещується" від обвинувачень в спробі тиску на харківське ЗМІ. Обшуки в приміщеннях, де розташовується редакція видання 057.ua, проведено на законних підставах і вони не пов'язані з професійною діяльністю журналістів.

Оперативні заходи проведені силами слідчого управління ГУНП в області та працівниками ОУ ДФС у Харківській області відповідно до вимог кримінально-процесуального законодавства. Вилучено документи щодо використання праці осіб без належного оформлення, готівкові кошти та електронні носії інформації.

comments powered by HyperComments