Що таке Служба фінансових розслідувань? - експертна думка

Четвер, 4 травня 2017, 16:43
За задумом Мінфіну, якому підпорядковується нова служба, це буде серйозна аналітична структура з високопрофесійними некорумпованими співробітниками
Що таке Служба фінансових розслідувань? - експертна думка

22 березня Кабінет Міністрів схвалив законопроект щодо створення Служби фінансових розслідувань. На сьогодні законопроект Про Службу фінансових розслідувань очікує розгляду Національної ради реформ. У випадку його схвалення та реєстрації в найближчі строки, прийняття ініціативи можна очікувати вже у цьому році. Відбір працівників можливо буде розпочати менш ніж за місяць після схвалення ініціативи – закон набуде чинності з першого числа наступного місяця після прийняття.

Служба фінансових розслідувань – структура, що запобігатиме та розслідуватиме кримінальні правопорушення у сфері фінансів, - пише Сергій Коваленко, радник міністра фінансів Украиїни у статті для видання Voxukraine.

Під список незаконних дій, якими опікуватиметься нова структура, підпадуть ті, об’єктами яких є наступні 7 сфер:

  • формування та використання фінансових ресурсів;
  • функціонування грошової та банківської системи;
  • порядок фінансування політичних партій
  • випуск та обіг цінних паперів;
  • фінансування та оподоткування підприємницької діяльності;
  • обіг підакцизних товарів.

Однією з найбільш важливих із них стане аналітична спрямованість структури. Саме завдяки досвіченому персоналу з вийнятковими аналітичними здібностями планується забезпечити результативність проведених розслідувань. Як наслідок, представники СФР зможуть завітати до підприємства лише маючи беззаперечні докази та відповідне рішення суду. Це також дозволить підвищити рівень довіри до служби як такої, що веде оперативно-розшукову діяльність.

Інформацію щодо вчинених злочинів СФР отримуватиме як за запитом із баз даних державних структур, так і від фізичних та юридичних осіб. Надати скаргу щодо вчинення правопорушення можна буде у формі заяви, через сайт СФР, електронною поштою та за телефон. Гаряча лінія та Інтернет-сторінка СФР прийматимуть навіть анонімні повідомлення про правопорушення та можливі вчинення кримінальних злочинів.

Керівника СФР призначає Кабмін кожні 5 років без права займати посаду два строки підряд. Ним може стати лише громадянин України з вищою юридичною або економічною освітою, що має стаж роботи не менше 15 років. Також обов’язковою умовою відбору стане знання іноземних мов та досвід співпраці із іноземними інституціями. Якщо претендент коли-небудь входив до складу керівництва політичних партій, його кандидатура автоматично знімається з конкурсу. Керівник, перший заступник та заступник керівника призначаються Кабінетом міністрів. Для забезпечення прозорості їх відбору, створюється спеціальна комісія. Її членами зможуть стати представники громадськості, наукової спільноти та іноземних держав.

Як відзначає експерт, справжній резонанс викликали розміри заробітних плат працівників служби, передбачені законопроектом. Якщо СФР почне функціонувати вже після травня цього року, оплата праці працівників служби виглядатиме наступним чином:

  • керівник Служби фінансових розслідувань отримає 64 тис гривень;
  • перший заступник та заступник керівника СФР – 56 тис.;
  • керівник управління – 45 тис.;
  • начальник відділу центрального апарату – 42 тис.;
  • його заступник – 40 тис;
  • Начальник відділу – 38 тис.;
  • заступник начальника відділу – 37 тис;
  • старший детектив – 35 тис.;
  • детектив – 32 тис. гривень.

Необхідний професіоналізм. Посади у новоствореній службі мають обійняти люди із визначними аналітичними здібностями, високим рівнем знання іноземних мов та досвідом роботи від 5 років. З подібними навичками кандидат на місце детектива СФР цілком може претендувати на роботу у “великій четвірці”, консалтинговій компанії або міжнародній корпорації. 32 тисячі для таких організацій – сума досить скромна, якщо говорити про зарплату досвічених спеціалістів.

Уникнення корупційних ризиків. Головною із задач майбутніх детективів стане викриття багатомільйонних фінансових схем. Їх розкриття гарантуватиме державі отримання дійсно значних коштів. Як, власне, і організаторам відмивання грошей, у випадку неефективного розслідування. Погодьтеся, спокуса самотужки “зануритися” у таку купу грошей неабияка. Особливо, якщо зарплатні не вистачає навіть на доволі скромні сімейні потреби.

Логічно, що доки діло не дійде до практики, гарантувати кристальну чесність співробітників СФР неможливо. Однак, альтернативному високій зарплаті засобу “відвороту” співробітника від хабаря досі ніким не віднайдено.

Відносна “компактність” служби. Як вже було згадано вище, кількість персоналу нової структури вшестеро менша, у порівнянні із поточною кількістю “борців” з економічними злочинами у країні. Менше нероб у структурі – більше коштів, які можливо розподілити між досвіченими та професійними працівниками.

Як раніше писала «Справжня Варта», арківські підприємці поскаржились на перевірки Гройсману. У зверненні до уряду вони просять не ухвалювати постанови, яка ускладнить бізнес.

comments powered by HyperComments