Харків'янам-переселенцям і учасникам АТО нададуть можливість реалізувати власні бізнес-проекти

Юлія Гуш  |  Понеділок, 15 травня 2017, 17:53
У Харкові стартувала третя хвиля проекту «Новий відлік», мета якого – допомогти розвинути або відновити підприємництво переселенцям, учасникам АТО та їх родинам
Харків'янам-переселенцям і учасникам АТО нададуть можливість реалізувати власні бізнес-проекти

Учасників проекту навчать, як запустити власний бізнес, написати бізнес-план та презентувати його інвесторам, знайти пільгове кредитування тощо. Заплановано, що від Харкова та області буде відібрано 75 осіб, які візьмуть участь в даному конкурсі.

«Особливості третього проекту є те, що він є частиною програми сприяння розвитку малого та середнього підприємництва в Харківській області на 2016-2020 рік, яка була прийнята у вересні минулого року, – розповів Олександр Чумак, керівник проекту в Харкові, президент ХОГО «Асоціація приватних роботодавців», – проте цього року ми не будемо надавати гранти на проекти. Але у нас є достойна компенсація. Це пільгове кредитування. Крім того, ми ведемо перемови з декількома фондами щодо підтримки наших учасників. Також ми будемо працювати з приватними інвесторами, які будуть зацікавлені профінансувати ваші проекти».

Також Чумак зазначив, що цього року в проекті можуть брати участь не тільки переселенці та учасники АТО, але й підприємці Харкова та області, які бажають спробувати свої сили в бізнесі. Проте він додав, що учасників буде небагато, адже будуть відібрані тільки найкращі проекти.

«Для нас дуже важливі цінності відкритого суспільства, – підкреслила Олена Рассказова, керівниця Східноукраїнського представництва Міжнародного фонду «Відродження», – передусім це захист меншин. Тому перший проект був направлений на відкриття бізнесу ВПО. Він був достатньо успішним. Так, зі ста осіб, які пройшли навчання, приблизно половина знайшла ту чи іншу підтримку. Для когось це допомога в закупівлі обладнання, для когось – допомога в написанні бізнес-планів».

Згодом допомога поширилась на учасників АТО та членів їх родин. За словами Рассказової, такий експеримент вдався і учасники цих двох категорій змогли порозумітися. Вона висунула сподівання, що і на цьому етапі проект принесе свої плоди, адже в Харкові свого часу було підтримано більше проектів, ніж на це очікували організатори.

«Ми би хотіли побачити у цьому році проекти з креативної економіки, ми будемо розглядати проекти, направлені на розширення вже існуючих цікавих бізнесів, – розповів Олександр Чумак, – було б цікаво побачити більше проектів у сфері фермерства та соціального підприємництва. Це ті напрямки, які в колишніх проектах не були представлені. Або були представлені недостатньо широко».

Конкурс передусім орієнтований на мотивованих людей, які мають чітке бачення того, чим вони будуть займатися. Всі охочі взяти участь в проекті спочатку мають заповнити заявку, а потім взяти пройти співбесіду, де необхідно буде розкрити про власну мотивацію та розповісти про наявні ідеї.

«Конкурс відкритий для всіх вищезгаданих категорій, – зазначила Катерина Стрельченко, куратор проекту від БО «БФ «Станція Харків»», – єдина умова – це наявність адекватної, життєздатної бізнес-ідеї, яку дійсно заплановано реалізувати. І яка легка та зрозуміла в цьому плані».

comments powered by HyperComments