Чи варто відмовлятися від гарячої води на користь бойлера

Понеділок, 29 травня 2017, 14:07
Додаткові витрати роблять підігрів води бойлером менш вигідним, ніж платити за централізоване гаряче водопоставчання
Чи варто відмовлятися від гарячої води на користь бойлера

Давайте підрахуємо, чи варто відмовлятися від гарячої води на користь бойлера. Для простоти розрахунків припустимо, що ви витрачаєте 100 літрів гарячої води в день і за місяць ваш витрата 3 кубометра.

З урахуванням, що гаряча вода до вас в квартиру доходить температурою близько 50 градусів, то ваш витрата гарячої води буде менше, близько 80 літрів - адже в ньому вода нагрівається мінімум до 65 градусів, - пише видання "Комсомольська правда в Україні".

При нинішніх цінах на гаряче водопостачання (близько 90 грн. / Куб. М) три кубометра гарячої води вам обійдуться в 270 грн.

Для того щоб гріти 80 літрів води в бойлері, вам знадобиться 2,4 кубометра холодної води (по 15,8 грн. За кубометр), або 47,4 грн. Також вам знадобиться щодня близько 4 кВт.год електроенергії, що за місяць складе 120 кВт.год І ось тут починається найцікавіше. Якщо гріти його за нічним тарифом (90 копійок за кВт * год), то це обійдеться в 108 грн, а якщо за денним, то в 201,6 грн.

Але це рахунок тільки за світло і воду. Потрібно врахувати, що сам бойлер коштує від 1700 грн. і служить в середньому 5 років. Тобто щомісячні витрати на нього складуть ще 28 грн.

Так само, як мінімум 1000 гривень ви витратите на запчастини і послуги з його встановлення. Припустимо, що ці витрати будуть відбиватися ті ж 5 років, адже, для того, щоб замінити що вийшов з ладу бойлер теж доведеться викликати майстрів. Разом маємо ще близько 17 гривень щомісячних витрат.

Давайте складемо разом всі витрати. Виходить, що нагрів води бойлером і його обслуговування вам обійдеться в 47,4 + 201,6 + 28 + 17 = 294 грн. Виходить, що в разі використання стандартного тарифу, гріти воду бойлером дорожче, ніж брати її з крана.

Як раніше писала «Справжня Варта»,  КП «Харківводоканал» ввело нові електронні сервіси.

Вони дозволяють абонентам оплачувати послуги водопостачання та водовідведення і передавати показання приладів обліку води за допомогою QR-кодів і додатку «Viber».

Більше новин за темою читайте на сайті «Справжньої Варти».

comments powered by HyperComments