Яких фахівців потребує Польща з України

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 23 червня 2017, 14:30
У Польщі зростає попит на кваліфіковані українські кадри
Яких фахівців потребує Польща з України

Мова в першу чергу йде про експертів суднобудування та представників технічних спеціальностей.

Про це розповів Януш Яблонський, генеральний консул Республіки Польща в Харкові. За його словами, кількість громадян України, які бажають працювати чи навчатися в Польщі, поступово зростає. Наприклад, в 2015 році робочі візи отримало 75 тисяч громадян України, а в 2016-му – 132 тисячі. Цього року вони були надані 72 тисячам осіб. І незважаючи на асоціацію з ЄС, попит на отримання польської візи все ще тримається.

«За даними нашої влади, таких людей вже близько півтора мільйони, які на сьогоднішній день працюють в Польщі, – розповів Януш Яблонський, – основна їх частина задіяна на будівництві. Але останнім часом можна помітити зростання попиту на висококваліфіковані кадри. В першу чергу це експерти з суднобудування та представники технічних спеціальностей».

За його словами, заробітчани позитивно впливають на економіку країни та сприяють співпраці між двома державами: «По-перше, ми сусіди, – зазначив Яблонський, – ми проживаємо поруч, нас, поляків та українців, об’єднує спільна історія. Наші мови близькі. Нам не важко домовитися навіть без знання мови. По-друге, це економічна ситуація. Люди хочуть жити краще. Варто сказати, що за межами Польщі проживає близько 20 мільйонів громадян. Після вступу до Європейського союзу польські громадяни виїжджали до Великобританії, Франції, Німеччині. Там люди перебувають до цих пір».

Щодо трудових віз, то, за словами Яблонського, отримати їх стало просто і для цього вже не потрібно стояти в черзі. Це актуально для тих заробітчан, що не встигли отримати біометричні паспорти, яких на даний момент на всіх охочих не вистачає.

Більше новин за темою читайте на сайті «Справжньої Варти».

comments powered by HyperComments