Українці створюють в інтернеті «дошки ганьби» для горе-роботодавців

П'ятниця, 29 вересня 2017, 22:54
Українці, ошукані роботодавцями, все частіше об'єднуються в інтернеті, створюючи так звані «дошки ганьби».
Українці створюють в інтернеті «дошки ганьби» для горе-роботодавців

На віртуальних майданчиках у соцмережах люди розповідають, як саме деякі фірми та їхні керівники не виплачують місяцями зарплату, відбирають документи, домагаються близькості або шантажують своїх працівників, повідомляє «Справжня Варта».

На одній з найбільших «дощок ганьби» нові скарги з'являються практично щодня і обчислюються вже сотнями. Найпоширеніша тема скарг – невиплата грошей стажистам. Початківці – офіціанти, касири, охоронці та інший обслуговуючий персонал – у своїх повідомленнях розповідають про хитрощі, до яких вдаються роботодавці: беруть на стажування новачків, а через кілька днів кажуть: «Ви нам не підходете». Звісно, ніякої оплати навіть не було в думках й на самому початку.

Є серед скарг обурення людей, зайнятих важкою фізичною роботою. Приміром, один з будівельників розповів, що влаштувався в приватну фірму без офіційного оформлення, а в результаті після місяця роботи на будівництві отримав рівно половину від обіцяного – і то ще добре. Могли б не дати нічого, «відмазуючись» якимись «об'єктивними причинами».

Варто зазначити, деякі скарги роботодавці коментують. Наприклад, керівництво однієї аптеки, на яку поскаржилася колишня співробітниця, відповіло так: «Коли уже ви такий борець за справедливість і порядок, написали б і про те, як дотримувалися касової дисципліни і підставляли завідувача».

Є серед спільноти і юристи. Зокрема, й ті, кому не тільки в теорії, а й на власному досвіді ситуація «кідалова» до болю знайома: «Влаштовуючись на стажування, можна убезпечити себе, склавши з роботодавцем договір про стажування. Ще такий документ може називатися договором про залучення фахівця», – рядять спеціалісти-практики.

Втім, чимало роботодавців відповідають скаржникам, мовляв, ви просто ледащі, а тепер піднімаєте галас.

Окрім усього іншого роботодавці висловлюють припущення, що таким чином з ними можуть зводити рахунки конкуренти.

Більше новин за темою читайте на сайті «Справжньої Варти».

comments powered by HyperComments