Кабмін затвердив на митниці «Єдине вікно»

Середа, 22 листопада 2017, 22:03
Кабінет міністрів схвалив рішення про введення з 1 лютого 2018 обов'язкового однорічного використання підприємствами і держорганами на митниці інформаційної системи «єдине вікно».
Кабмін затвердив на митниці «Єдине вікно»

Після запровадження на митницях «єдиного вікна» з 1 серпня 2016 Мінфін здійснював контроль за його функціонуванням і поступово збільшував можливості для бізнесу в використанні цієї системи митного оформлення.

Для подальшого розвитку та функціонування системи Мінфін розробив зміни до постанови Кабміну «Деякі питання реалізації принципу« єдиного вікна »при здійсненні митного, санітарно-епідеміологічного, ветеринарно-санітарного, фітосанітарного, екологічного, радіологічного та інших видів державного контролю», повідомили в уряді.

Зокрема, передбачається низка змін у функціонуванні інформаційного обміну за принципом «єдиного вікна»:

- поширення дії «єдиного вікна» на операції з переміщення товарів в абсолютно всіх митних режимах (поки це тільки імпорт і експорт), а також на переміщення товарів за періодичною митною декларацією та попередніми деклараціями, які містять повний обсяг даних (поки тільки на обмежене коло митних декларацій при імпорті та експорті);

- зменшення кількості сканованих документів шляхом надання контролюючим органам необхідних відомостей, які є в попередній декларації;

- скорочення часу, протягом якого контролюючими органами може бути призначений огляд товарів з 24 до 12 робочих годин;

- зменшення граничного терміну прийняття рішення контролюючими органами щодо товарів, що вивозяться за межі митної території України, з 24-х до 4-х годин.

Крім того, Мінфін запроваджує щомісячний моніторинг застосування «єдиного вікна», а також починає практику проведення семінарів в регіонах України, де будуть вивчатися проблемні питання в роботі механізму «єдиного вікна».

Обов'язкове застосування Порядку інформаційного обміну за принципом «єдиного вікна» з 1 лютого 2018 року надасть в рівні умови бізнес, який користується і не користується системою, забезпечить проведення державних контролів не "на папері», а насправді, і дозволить оцінити роботу всіх задіяних в процесі державних органів і митниці в частині часу виконання відповідних формальностей, сказано в повідомленні Мінфіну.

«Єдине вікно» - єдина електронна система обміну даними, яка дозволяє різним службам контролю і митницям в автоматичному режимі обмінюватися інформацією про вантаж, який проходить через кордон України і про результати його державного контролю.

comments powered by HyperComments