Майже 110 мільйонів гривень субвенцій Кабмін виділив на Харківщину – половина з них на медицину

Вівторок, 13 липня 2021, 22:53
В 2021 році Кабінет Міністрів України виділив на Харківщину 84 субвенції на соціально-економічний розвиток загальною сумою у 109,8 млн гривень.
Майже 110 мільйонів гривень субвенцій Кабмін виділив на Харківщину – половина з них на медицину

Кошти були спрямовані на медичні заклади, заклади освіти, ЖКГ та інфраструктуру, дитячі та спортивні майданчики і лише по 1 субвенції на ремонт доріг та соціально-кульутрну сферу, повідомляє Громадянська мережа ОПОРА.

Проблемні аспекти розподілу

Субвенції розподіляються непрозоро. Цей процес відбувається у «ручному режимі», а ключовий вплив на визначення переліку об’єктів, які будуть фінансуватися, мають народні депутати, а не незалежна конкурсна комісія, якої немає. У підсумку, виборчі округи депутатів, які лояльні до уряду та підтримують його політику, отримують значно більше коштів, ніж округи опозиційних депутатів. Фактично, Уряд створив умови, коли депутати можуть на власний розсуд вирішувати скільки та на який округ, об'єкт будуть спрямовані бюджетні кошти і більше того — використовувати ці кошти для власних піар-кампаній. Ключовою тенденцією розподілу субвенцій у 2021 році стало те, що більшість округів отримало рівно по 10 мільйонів гривень або практично наближену до цієї цифри суми. Це ще раз засвідчує, що при виділенні коштів не враховувався стан соціально-економічного розвитку регіонів, кошти спрямовуються на основі політичної доцільності. Виділили всім приблизно однакові суми, мабуть, щоб нікого не образити.

Тематика субвенцій

Всього в 2021 році Кабмін виділив 84 субвенції на соціально-економічний розвиток. З них 28 - на заклади освіти, 21 - на дитячі та спортивні майданчики, 18 - медичні заклади, 15 -  ЖКГ та інфраструктуру і по 1 - на ремонт доріг та соціально культурну сферу.

Найбільше отримали медичні заклади – 57,27 млн грн, на заклади освіти має надійти 35,26 млн грн, на ЖКГ та інфраструктуру – 9,85 млн грн, на дитячі та спортивні майданчики – 5,85 млн грн, на ремонт доріг – 2,96 млн грн і 647 тисяч грн – на соціально-культурну сферу.

Розподіл субвенцій за округами

Найбільшу кількість субвенцій – 21, отримав 175 виборчий округ, народним депутатом від якого є Євген Пивоваров. 19 з них – на дитячі та спортивні майданчики. І якщо в Люботинській, Пісочинській та Малоданилівський громадах будуть реконструйовані 3 майданчики (сума ремонту кожного перевищує 1 млн грн), то ще 16 субвенцій підуть на розробку проектно-кошторисної документації для реконструкції. Майже всі субвенції однакові – по 49 900 грн, виключенням є лише майданчик біля школи №6, розробка документації там коштує 42 700 грн. Ще майже 3 мільйони гривень піде на  ремонт спортивної зали та обідньої зали столової Коротичанського ліцею і ще 1,5 мільйона - на  ремонт частини Ангару (спортивної зали) «Русько-Тишківського ліцею Циркунівської сільської ради Харківської області».

На другому місці по кількості субвенцій йде 177 виборчий округ, від якого обраний Дмитро Любота. Так, 12 з 17 субвенцій підуть на ЖКГ та інфраструктуру, а найбільша підтримка зосереджена на Петропавлівській громаді. 317 тисяч гривень виділено на ігровий комплекс «Корабель», 627 тисяч – на вуличне освітлення, 296 тисяч – на придбання автомобіля для виконкому Петропавлівської сільської ради і 647 тисяч – на придбання 320 секційних крісел для Петропавлівського будинку культури.

Курилівська громада має отримати новий сміттєвоз, на нього пішла субвенція в сумі 2,5 млн грн. 4 субвенції в сумі 629 тисяч гривень виділено на капітальний ремонт електричних мереж та освітлення в Борівській громаді. Одна субвенція в області піде на капітальний ремонт автомобільної дороги по вул. Київська в м. Ізюм. А в Шевченківському ліцеї Шевченківської селищної ради має відбутись капітальний ремонт спортивної зали.

На 168-й виборчий округ виділено 15 субвенцій на суму 8,6 млн грн. Депутаткою від округу є Марія Мезенцева. 6 субвенцій на суму 375 тисяч гривень виділено на закупку 3D-принтерів, 3D-сканера, авторефкератометра, набору лінз для офтальмології, плити електричної та щілинної лампи у комунальний заклад «Харківська спеціальна школа ім. В.Г. Короленка». 2 субвенції сумою 1 млн 788 тис грн направлені за купівлю чотирьох реанімаційних систем - інфрачервоних обігрівачів для новонароджених та 2 систем для високопотокової кисневої терапії для новонароджених у Обласну клінічну лікарню. Ще 7 субвенцій на суму в 6 млн 400 тис. грн виділені на ремонти будівель шкіл №135, №106,  №125, №154, №177 дитячих садків №290 та №416.

169-й виборчий округ має отримати 8 субвенцій на суму в 19,5 млн грн. Народний депутат від округу – Олександр Куницький. Всі кошти мають піти на медичну сферу. Так, «Обласний центр онкології» має отримати спіральний комп’ютерний томограф для виконання сучасної діагностики та стадіювання онкологічної патології у комплекті з ін’єктором контрастних речовин  за 8 млн 50 тис. гривень, дві клінічні центрифуги за 143 тис., один спектрофотометр за 151 тис., один сухоповітряний термостат за 22 тис. та один хемілюмінесцентний аналізатор за 1 млн 120 тис. грн. Також 2 субвенції, спрямовані на міський пологовий будинок № 3, в який мають придбати ультразвукову діагностичну систему за 3 млн 800 тис. грн та апарат ШВЛ за 2,5 млн грн. Ще одна субвенція на суму 3,7 млн грн має піти на придбання ультразвукової діагностичної системи для міської студентської лікарні.

7 субвенцій загальною сумою в 10 млн грн виділені на 173-й виборчий округ, від якого обраний Олександр Бакумов. Всі субвенції направлені на ремонт закладів освіти в окрузі. Так, 5 млн грн мають піти на капітальний ремонт шкіл №20, №44, №90, №94 та ясел-садку №362. Ще 5 млн грн виділені на ремонт (реставраційний) покрівлі та системи опалення та капітальний ремонт басейну комунального закладу «Комплексна дитячо-юнацька спортивна школа № 9 Харківської міської ради».

180-й виборчий округ отримав 5 субвенцій на суму в 10 млн гривень, народним депутатом від округу є Олексій Красов. 3 субвенції, кожна з яких по 2 млн грн, підуть на придбання сміттєвозів для Нововодолазької, Богодухівської, Валківської рад. Ще 4 млн грн виділені на капітальний ремонт окремих приміщень «Закладу оздоровлення та відпочинку «Золотий колос» Нововодолазької селищної ради». І ще одна субвенція розміром у 42 700 грн піде на розробку проектно-кошторисної документації на капітальний ремонт спортивного майданчика Манченківської загальноосвітньої школи.

4 субвенції на 10 млн грн виділено на 172 виборчий округ, від якого обрано Юрія Здебського. 2,5 млн грн піде на капітальний ремонт басейну школи №168, ще 3,5 млн грн – капітальний ремонт будівлі та благоустрій прилеглої території школи №113. Ще 2 субвенції загальною сумою в 4 млн грн за різні комплектації ультразвукових діагностичних систем для міської дитячої поліклініки №13 та міської клінічної багатопрофільної лікарні № 25.

По 1 субвенції піде на округи №170 (Андрій Одарченко), №178 (Олександр Літвінов) та №181 (Дмитро Микиша). Найбільша субвенція дісталась 178 округу, де Первомайська центральна районна лікарня отримає  системи комп’ютерної томографії на суму в 10 млн грн. В 170-му виборчому окрузі міській поліклініці №11 виділено 2,6 млн грн на придбання мамографічної системи. Південній міській громаді, що знаходиться в 181 ВО, направлено 1 млн 950 тис грн за придбання шкільного автобусу.

Замість висновків

На Харківську область виділено майже 110 мільйонів гривень – це 4 показник по країні. Проте кошти розподілені настільки нерівномірно, що 4 округи області залишились без субвенцій від Кабміну. Примітно, що в 10 округах, які субвенції отримали, обраними депутатами є представники фракції «Слуга народу», виключенням є лише 171 виборчий округ, який не отримав коштів, а обраною від нього є Вікторія Кінзбурська від фракції «Слуга народу». Ще 3 округи №174, №176 та №179 не отримали жодної копійки від Уряду, а обраними народними депутатами в цих округах є Олександр Фельдман («Опозиційна платформа – За життя»), Дмитро Шенцев (позафракційний) та Юлія Світлична (позафракційна). Також досить цікавим є те, що одразу 5 округів з 10 отримали однакові суми в розмірі 10 млн грн.

Можна також зазначити, що наразі кошти виділяють не лише нерівномірно, але й за досить незрозумілою схемою: пропозиції субвенцій формуються не публічно, а пріоритетність субвенцій, які були виділені, викликає питання, як, наприклад, розробка проєктної документації для різноманітних майданчиків.

comments powered by HyperComments