Російські енергоблоки для ХАЕС -- застарілі, надто дорогі й... узагалі непотрібні?

Свiтлана Олійник   |  П'ятниця, 2 липня 2010, 13:14
Росiя добудує два енергоблоки на Хмельницькiй АЕС за вдвiчi... вищою цiною, нiж вона це робить в iнших країнах. До того ж, за технологiями 70-х рокiв, а терміни будівництва -- нереальні!
Російські енергоблоки для ХАЕС -- застарілі, надто дорогі й... узагалі непотрібні?

"Росатом" та Мiнпаливенерго України пiдписали мiжурядову угоду про спiвпрацю щодо будiвництва третього та четвертого енергоблокiв Хмельницької АЕС. Для цього треба 5 -- 6 мiльярдiв доларiв, якi видiлить Москва. Чому "сусiдка" так розщедрилась? Про цей та iншi аспекти угоди розповiла Ольга Кошарна, провiдний науковий спiвробiтник вiддiлу енергетичної та ядерної безпеки Нацiонального iнституту проблем мiжнародної безпеки при РНБО.

-- Насамперед, чи потрiбнi Українi цi два блоки?

-- Пiд час економiчної кризи споживання електроенергiї в країнi зменшилось, у нас є закритий Рiвненський блок, здатний виробляти
додаткову енергiю, iснують диспетчерськi обмеження на продаж НАК
"Енергоатом" електроенергiї на оптовий ринок, тобто у нас надмiр
встановлених потужностей!

-- А скiльки коштуватиме нове будiвництво?

-- 5 -- 6 мiльярдiв доларiв, тобто по 3 мiльярди за блок. I це при тому, що в Китаї Росiя збудувала такий за 1,7 мiльярда, а в Iндiї погодилась і на 1,6 мiльярда.

Тому 3 мiльярди на один блок -- це, на мою думку, корупцiйна
складова на двi країни. У Росiї також страшна корупцiя, i для себе вона також будує за 3 мiльярди при реальнiй вартостi 2 мiльярди. Кирiєнко заявив, що вони зацiкавленi в розмiщеннi замовлень на українських пiдприємствах (субпiдряд). Безумовно, йдеться про "Турбоатом"...

Заставою цього кредиту буде майбутня продукцiя, виторг вiд продажу електроенергiї Україною. Саме так ми повертатимемо кредит.

-- Коли мають добудувати два блоки?

-- Введення в експлуатацiю заплановано на 2016 рiк. При цьому слiд зазначити: Москва уклала контракти на будiвництво корпусiв на багатьох станцiях у рiзних країнах, але росiяни не здатнi виробляти такої кiлькостi корпусiв. Росiя ще жодного разу не виконала своїх закордонних контрактiв вчасно. Нiколи не будувала за 5 рокiв. А Китаю Москва заплатила 200 мiльйонiв гривень за зрив термiнiв. Дуже велика затримка в Iндiї. Тому зазначенi строки абсолютно не реальнi.

-- I все ж таки -- вибрали росiян...

-- Будувати за технологiями 70-х рокiв не розумно. Росiяни працюють iз поколiнням 2+, а потрiбно вже будувати 3+ або 4. Навiщо нам застарiла технiка?! Ще раз наголошу: вважаю, що необхiдностi в будiвництвi нових блокiв, на мiй погляд, немає. Цю справу можна було вiдкласти й займатися реформою нашого енергоринку.

До речi:

Росiяни пояснювали необхiднiсть добудови ХАЕС тим, що на блоках уже є будiвельнi конструкцiї, що блоки повиннi бути однотипними...

Якщо згадати добудову Рiвненського четвертого i Хмельницького другого блокiв, то на одному були готовi 28% будiвельних конструкцiй, а на iншому -- близько 70%. Однак уся та арматура давно проiржавiла. До слова, подiбна ситуацiя була у Болгарїi. I там витратили 300 мiльйонiв євро на те, щоб... повнiстю знести конструкцiї...

Тому Комiтет ядерного регулювання не дасть згоди на добудування блокiв iз використанням старих конструкцiй, тiльки -- з "нуля".

 

comments powered by HyperComments