Чим загрожують свідки Єгови

Жанна Титаренко  |  Четвер, 14 жовтня 2010, 11:15
Деякі люди оминають проповідників єгових десятою дорогою і бояться погоджуватися з ними на розмову. Але дехто просто ради цікавості починає слухати їх «слово».
Чим загрожують свідки Єгови

Є люди, які чітко впевнені у своїх релігійних переконаннях і в тому, що після разового спілкування з проповідниками вони не зміняться. І дійсно, за один чи два сеанси розмов втягнути консервативну особистість в секту малоймовірно. Але якщо людина слабкіша, чи має на даний момент великі матеріальні або сімейні труднощі, то процес психологічної обробки обов’язково почнеться.

Якщо натрапити на грамотного проповідника, то свою розмову він буде вести так, щоб вона мала продовження до наступного разу. Він обов’язково наголосить на якихось важливих питаннях наприкінці бесіди і домовиться про час і місце другої зустрічі. У тому випадку, коли людині буде це хоч трішки цікаво, вона буде розмірковувати над почутим і прочитаним у їх маленьких книжечках чи летючках, які вони розповсюджують мільйонними тиражами.

Звісно, що знайдуться факти, з якими можна погодитись і якщо людина прийде на бесіду ще раз, це вже буде маленькою перемогою проповідника. Інколи, навіть атеїсти ходять до секти Єгових по кілька років, немовби ради цікавості, але потім складається все інакше.
Людина влаштована так, що у своєму спілкуванні з іншими, вона говорить про те, що бачить і чує навколо себе, про те, що її турбує чи радує тощо. Школярі розповідають батькам про уроки, вчителів, одяг своїх подружок, або навіть запитують у свого батька столицю Китаю чи закон Архімеда. Якщо до супермаркету привезуть якісь смачні персики чи рідкісні екзотичні фрукти такі, наприклад, як пітохайя чи карамболь, то продавці обв’язково розкажуть про них вдома.

Якщо хоча б час від часу зустрічатися зі свідками Єгових, то певна інформація теж буде накопичуватися і нею захочеться з кимось поділитись. І дійсно, чим частіше люди слухають вчення Єгових, тим більше звужуються межі тем спілкування з іншими. Врешті-решт, значна частина друзів і близьких відмовляється від таких розмов і зустрічей. Людина стає ізольованою від суспільства і продовжує зустрічатися зі свідками Єгових.

Крім того, самі проповідники, навіть знаючи про те, що друзі чи близькі їх підопічного негативно ставляться до їх секти, вони все одно радять якомога більше спілкуватися з ними саме на теми вчення Єгових. Таким чином, людина, яку вони обробляють, швидше опиняється в ізоляції, полегшуючи подальшу роботу проповідників.

От саме на цьому етапі, коли на людину не можуть суттєво впливати члени родини чи друзі, бо вони просто часто не спілкуються з нею, сектанти починають вимагати виконувати певні обов’язки і жити за їхніми правилами.

Спочатку до якихось занадто дурних вчинків не змушують, і людина звикає до свого нового способу життя і оточення. Але потім, сектанти суворо забороняють іти на вибори. У день голосування вони всі збираються десь за містом і там цілий день старші проповідники їх зомбують, не дозволяючи кудись розходитись.

Поступово людей змушують працювати на потреби секти, і підопічні теж на це згоджуються, оскільки бояться бути вигнаними із спільноти сектантів Єгових. Наступні етапи такого рабського життя залежать від старших, від того, що і як вони будуть змушувати виконувати. Інколи, життя підопічних сектантів закінчується трагічно. В інших випадках, коли людину виганяють із спільноти, або вона сама покидає її, така особа опиняється в подвійній ізоляції.

Покинувши секту Єгових, людина все одно має в голові занадто багато інформації про це вчення. Межі розмов теж мало виходять за рамки проповідей. Такій людині дуже складно знову адаптуватись в суспільстві і почати нове життя.

Секта Єгових є дуже небезпечною і ставиться до людей гарно лише на перших етапах. Крім того, у тих оселях, куди їх пускають проповідувати, вони роблять приблизний опис майна і подають його у своїх звітах старшим. Також, спеціальними знаками, вони помічають будинки, квартири і паркани, аби наступний проповідник мав інформацію про те, куди можна заходити, а куди ні, де багато цінних речей, а де мало.

Аби витягти із секти члена своєї родини чи подругу, треба докласти чималих зусиль, щоб якомога менше обмежувалися теми його розмов. Якщо людину втягли повністю, то все одно треба чекати її повернення і при першій нагоді рятувати. В обов’язковому порядку, треба підтримувати зв'язок, бо в іншому разі, ця людина може загинути в прямому сенсі цього слова.

Але врешті-решт, легше не приходити до секти Єгових самим і з усіх сил не пускати туди членів родини та друзів, бо в іншому разі, рятувати їх психіку буде дуже складно.
 

comments powered by HyperComments