Вічна міська "герілья"

Четвер, 28 жовтня 2010, 15:41
У столиці відбудеться конференція "Протест і місто"
Вічна міська "герілья"

Станом на 2008 рік уже половина населення світу проживає у містах. Стрімку урбанізацію вважають одним з основних соціальних процесів сучасності, а самі міста відіграють ключову роль у розвитку людства.  Урбанізація міцно пов’язана з капіталістичним розвитком, і відповідно, з масовими соціальними протестами. Наприкінці 1960-х рр. у країнах Латинської Америки зародилась крайня форма урбаністичного протистояння - міська "герілья" (партизанщина).

22-26 листопада в столиці відбудеться конференція "Протест і місто". Її організатори - Науково-дослідний центр візуальної культури Києво-Могилянської академії, Центр дослідження суспільства та журнал соціальної критики "Спільне". Заплановано обговорити найактуальніші для наших міст проблеми: приватизація та комерціалізація публічного простору, містобудівна політика, міське планування та незаконні забудови, сегрегація в містах (котеджні містечка, огорожені території, гетто), міські соціальні рухи. Всі ці проблеми характерні й для Харкова, одного з найбільших мегаполісів не лише України, а й всієї Східної Європи.

До дискусії також запрошені митці, що сприймають міський простір як майданчик для творчості. Таких у Харкові теж не бракує.

comments powered by HyperComments