Політично строката Слобожанщина

Четвер, 4 листопада 2010, 13:41
Сумщина має спільне з Харківщиною минуле, але неоднакове сьогодення
Політично строката Слобожанщина

Підрахунок результатів голосування вже наближається до завершення. Безпосередні політичні підсумки чергових місцевих виборів вже вимальовуються. На Харківщині Партія регіонів у всіх радах здобула відносну більшість голосів з великим відривом від "Батьківщини" та інших партій. За рахунок депутатів-мажоритарників, як своїх, так й "дружніх",  ПР легко отримує абсолютну перевагу по всій області. За виключенням окремих районів, результати "регіоналів"  далекі від показників першого та другого турів президентських перегонів (50%  та 71 % відповідно). Загалом партію влади рятує мажоритарка: у Харківській міській раді, наприклад, буде 24 списочника та 45 мажоритарників від Партії регіонів. Кандидати "Батьківщини" перемогли лише в 2 з 50 мажоритарних округів Харкова.

В області аналогічна ситуація. Штаб опозиції оголосив про перемогу трьох кандидатів "Батьківщини" в мажоритарних округах з виборів до обласної ради. Загалом таких округів на Харківщині 68. Щоправда обласна ТВК поки що підтвердила успіх лише одного опозиціонера-мажоритарника. З 17 міст Харківщини лише в двох - Волчанську та Лозовій нові міські голови не будуть представниками Партії регіонів.

Сусідня Сумщина демонструє інші результати. І раніше ця частина історичної козацької Слобожанщини суттєво відрізнялась від Харківщини. На президентських виборах тут перемагав Ющенко, на парламентських - Тимошенко. І зараз Сумщина має відмінну від харківської конфігурацію попри потужні адміністративні та фінансові ресурси, використані Партією регіоналів. В обласному центрі дуже переконливо переміг чинний мер Геннадій Мінаєв. Він здобув близько 60 % голосів. Другий - кандидат від "Батьківщини", третій - представник "регіонів". Для балотування Мінаєв обрав нікому невідому партію з дуже вдалою назвою "Рідне місто". Суми стануть для цієї партії насправді рідними: однопартійці Мінаєва передують й на виборах до Сумської міськради. За ними йде "Батьківщина", далі - з великим відривом Партія регіонів.

У райцентрах Сумщини боротьба за посади міських голів теж значно цікавіша, ніж на Харківщині. У Тростянці переміг кандидат від того ж "Рідного міста", притому дуже впевнено, як до міської, так й до районної ради. В містах Шостка, Глухів та Лебедин перемогли чинні мери, яких на цей раз висунула Партія регіонів. У Ромнах і Конотопі кандидати від ПР несподівано програли. В Охтирці "регіоналів" взагалі витіснили з боротьби. За мерське крісло там змагаються кандидати від "Сильної України"  та  "Батьківщини".

comments powered by HyperComments