Дні Еллади в слобожанських "Афінах"

Четвер, 7 жовтня 2010, 13:21
У жовтні-листопаді в Харкові відбудуться Дні грецької культури

В добу Просвітництва Харків називали слобожанськими "Афінами"  через його видатне культурне значення. Чимало людей грецького походження відіграли помітну роль у розвитку міста, серед них - Василь Каразін, засновник Харківського університету, Костянтин Челпан - конструктор двигуна для танка Т-34 та багато інших.

З 15 жовтня по 13 листопада в Харкові пройдуть Дні грецької культури, які в дев'ятий раз організовує міське товариство греків "Геліос".  Протягом місяця відбудуться численні лекції, концерти, виставки, презентації, які ознайомлять харків'ян з мистецтвом композиторів, поетів, художників з Еллади та грецької діаспори.

30 жовтня в Харківському автомобільно-дорожньому університеті відбудеться святкування державного свята Греції "Охі" ( - День "Ні", який святкується 28 жовтня греками всього світу). У рамках цього заходу відбудеться збір коштів на відновлення пам'ятної дошки харківському лікарю-гуманісту Ксенії Іліадi, яка в роки нацистської окупації врятувала життя багатьох людей. Ця меморіальна дошка була встановлена за ініціативи громадської діячки п.Олени Узбек на кошти грецького бізнесмена Нікоса Богоніколоса на фасаді будинку по вулиці Сумській, 52 (колишній протитуберкульозний диспансер № 1). В минулому році дошка безслідно зникла. Влада та правоохоронні органи Харкова звично проігнорували таке правопорушення.

comments powered by HyperComments