У Харкові нагородили українськими преміями

П'ятниця, 31 грудня 2010, 17:24
Виконавчий комітет Харківської міської ради відзначив творчі успіхи 2010 р. Премії дуже скромні за сумою, але носять престижні імена видатних діячів національної культури.
У Харкові нагородили українськими преміями

Премії Харківського міськвиконкому присуджують щорічно, починаючи з 1995 року,  за вагомі  здобутки і високий професіоналізм по 15 напрямкам творчої діяльності. Кандидатури подаються творчими спілками, громадськими організаціями та органами виконавчої влади, розглядаються і затверджуються на засіданні Координаційної художньої ради. За підсумками 2010 р. 30 харків'ян будуть нагороджені за досягнення в області культури. Таке рішення було прийнято на засіданні виконавчого комітету Харківської міськради 24 грудня.

Премією імені Дмитра Багалія в галузі краєзнавства відзначена Ольга Павлова, доцент ХНУ ім. В.Н.Каразіна, за монографію про Опанаса Луньова, засновника Пархомівського історико-художнього музею. Премію імені Петра Іванова в галузі етнології та фольклористики вручать Олександру Савчуку, заступнику директора Літературно-меморіального музею Г.С.Сковороди, за упорядкування двотомника праць мистецтвознавця С.А. Таранушенка «Наукова спадщина. Харківський період. Дослідження 1918-1932 pp.»

Тетяна Пилипчук, старший науковий співробітник літературного музею, нагороджена премією за відродження духовності та культурних цінностей імені Григорія Сковороди за створення концепції експозиції виставки "Григорій Сковорода (образи думок філосоіа про життя, свободу та щастя)".


У галузі театрального мистецтва вручені премії імені Мар'яна Крушельницького (режисура), Івана Мар'яненка (краща чоловіча роль), Григорія Квітки-Основ'яненка (театральні рецензії) та Валентини Чистякової (краща жіноча роль).

Премія імені Олександра Олеся вручена Оксані Степаненко, вчительці Нововодолазького ліцею, за кращий поетичний твір українською мовою - збірку віршів "Біла осінь". Леонід Тома здобув премію імені Костя Гордієнка за книгу "Микола Гоголь" як кращий прозовий твір.

Олексій Ковалевський, головний редактор видавництва "Факт", нагороджений премією імені Бориса Слуцького за найкращий російськомовний твір - збірку віршів "Небославье". Антоніна Нікіпєлова, доцент педагогічного університету, здобула премію імені Бориса Чічібабіна за цикл літературознавчих статей про творчість цього харківського поета.

comments powered by HyperComments