Чого очікувати вкладникам і боржникам Харківських банків? Уряд та НБУ фінансують збанкрутілих банкірів

Жанна Титаренко  |  Четвер, 17 лютого 2011, 16:10
На території Харківської області діє 1224 банківських відділень (9 юридичних осіб і 27 філій). Минулого року лише три банки отримали прибутки. Загальна сума збитків Харківських банків становить 13 млрд. грн.
Чого очікувати вкладникам і боржникам Харківських банків? Уряд та НБУ фінансують збанкрутілих банкірів

Про це та інше сьогодні, під час прес-конференції повідомив президент Харківського Банківського Союзу Анатолій Волок.

За словами пана Анатолія, у Харківській області є 18, 5 млрд. грн. депозитних вкладів, 14 млрд. грн. з яких є вкладами фізичних осіб. Решта припадає на юридичні особи, а зокрема, державні організації.

Нині спостерігається приріст депозитів у національній валюті. Кредити в іноземній валюті фізичним особам найближчим часом видавати не будуть.

 Анатолій Волок також наголосив на тому, що боржники, які брали кредити в іноземній валюті, через коливання курсу гривні, були змушені сплатити на 170 млрд. грн. більше, ніж планували на момент оформлення кредиту.

Нині 17% кредитів не виплачується. У зв’язку з цим банки змушені у багатьох випадках погоджуватися на реструктуризацію боргів, а в окремих випадках звертаються за послугами до колекторських кампаній (вони за здешевленою ціною купують борги, які мають позичальники і потім різними методами, інколи, навіть, силовими, вимагають їх повернення).

 Кредитування інвестиційних проектів, за словами пана Анатолія, поки що призупинено. Кредити для юридичних осіб видаються в середньому під 21-26% річних у гривнях, для фізичних осіб процентна ставка сягає 30%.

Банк «Надра» нині інвестує Кабінет Міністрів України. Його вкладники з нетерпінням чекають виплат їх депозитів. «Родовід Банк» досі продовжує шукати інвестора. Виплати вкладів призупинено. Національний Банк вклав до «Родовід Банку» 17 млрд. грн., але ця сума не може покрити всіх збитків і відновити повноцінну роботу цього банку.  

 

comments powered by HyperComments