Меблі з дерев міських парків? Екологи викрили у Харкові новий злочинний бізнес

Понеділок, 28 лютого 2011, 00:43
Торік у Харкові було знищено, за офіційними даними, 3000 дерев. У попередні роки стільки вирубували приблизно за 3-4 роки. Захисники довкілля готують звернення до Генпрокуратури, підозрюючи існування прихованого бізнесу.
Меблі з дерев міських парків?  Екологи викрили у Харкові новий злочинний  бізнес

Тополі та осики - для коптіння, дуби - для підігріву лазень і домівок. Низькоякісна деревина - для виробництва пелетів, які відправлюють з Харкова у Європу опалювати будинки громадян Європейського Союзу.

Продавці, яких харківські активісти розкушують скрізь у рекламних оголошеннях, не приховують, що дерева, які вони пропонують, рубають у парках і скверах Харкова. Причому вирубка триває і по сьогоднішній день. Зупинити це, або хоча б офіційно розслідувати таку кількість фактів громадські організації не встигають, каже Deutsche Welle (DW) член Екологічної групи "Печеніги" Олег В'яткін.

Екологи досліджують лише особливо кричущі випадки: "На території пам'ятки природи було зрубано приблизно сто дубів, та коли ми почали збирати документи, куди вони пішли, з'ясувалося, що на лави. За 2 роки ці дубові лави у Харкові так і не з'явилися",- обурюється В'яткін.

Змова чиновників з підприємцями

Докази можливої корупції збирає і активіст громадської організації "Готовий до громадської роботи!" Антон Абраменко: "Багато питань виникає, коли бачиш, що співзасновники фірм, які вирубують парки, є співзасновниками одного величезного меблевого підприємства Харкова."

Знати, чому частину зрубаних гілок та дерев комунальники просто викидають на смітники, або хто заробляє на вирубці дерев, має право кожен мешканець Харкова. У цьому впевнений еколог Олег В'яткін: "Згідно з Конституцією, дерева – це наша власність. Офіційно зрубані дерева треба реалізовувати, а гроші доправляти до місцевих бюджетів або до бюджетів лісгоспів". Громадські активісти повідомили DW, що готують звернення до Генпрокуратури з зібраними фактами можливої корупції.
 

comments powered by HyperComments