Як ведеться боротьба з порушенням авторських прав у Харківській області, і що стало причиною масових перевірок?

Жанна Титарекно  |  Вівторок, 15 березня 2011, 15:59
У 2011 році розпочався цикл масових перевірок кав’ярень, барів, ресторанів, Інтернет клубів з метою виявлення порушень, які стосуються авторських прав на музику, програмне забезпечення тощо.
Як ведеться боротьба з порушенням авторських прав у Харківській області, і що стало причиною масових перевірок?

 

Причиною масових перевірок став міжнародний тиск з боку США та Європи. Україна потрапила до списку 301 через великі масштаби порушень авторських прав. Найбільше претензій світова спільнота має до Інтернет провайдерів, адже саме через їх послуги користувачі цієї глобальної мережі можуть безкоштовно копіювати фільми, музику, комп’ютерні програми тощо. За нинішнім законодавством України провайдери не несуть відповідальності за те, що саме копіює їх користувач.

За словами головного державного інспектора з питань захисту інтелектуальної власності в Харкові Володимира Милюхи, провайдерів Інтернет мережі покищо ніхто чіпати не буде. Таких законопроектів, згідно з якими це можна було б робити, ще, навіть, не розроблено.

Захист авторського права здійснюють шляхом стягнень штрафів із власників кав’ярень, барів, ресторанів та магазинів, які нелегально використовують у своєму бізнесі музичні твори. Штраф за включення однієї пісні на дискотеці чи в закладі харчування може сягати до 9 400 грн.

Також постійною залишається проблема нелегальних копій дисків, які зазвичай продають на ринках чи станціях метро. Володимир Милюха наголосив на тому, що диски копіюються і розповсюджуються у величезних масштабах, і організаторів такої діяльності ще не знайдено.

Протягом 2010 року у Харківській області було вилучено близько 17 тисяч нелегальних копій дисків. Але вилучення продукції не зупиняє таку діяльність.

Крім державних органів за дотриманням авторських прав слідкує агентство з захисту інтелектуальної власності «Роялті». Його директор Андрій Писаренко наголосив на тому, що їх організація обійшла майже всіх власників ресторанів і великих мереж магазинів, і надала усю необхідну інформацію про належне дотримання законів авторських прав.

Агентство «Роялті» заключає договори і надає право на використання музики та фільмів. Послуги організації є безкоштовними. Платня за використання музичних творів становить від 300 до 3 000 грн. і більше. Якщо це ресторан, то платня за використання музичних творів становить 2% від товарообігу закладу. За певних обставин коефіцієнт нарахування може бути зменшеним або збільшеним.

Платню за музичне оформлення вимагають і з мереж магазинів. Ставки для таких закладів є значно меншими, але відмова від оплати може призвести до судових засідань і штрафів.

Директор агентства з захисту інтелектуальної власності «Роялті» Андрій Писаренко під час прес-конференції зазначив, що за 2010 рік підприємці Харківської області за використання авторських прав сплатили близько 4 млн. грн.

У Харкові зареєстровано близько 1 500 кав’ярень, барів та ресторанів, але договори з їх агентством уклало лише 420. Інші  - шукають якісь обхідні шляхи й ухиляються від оплати певних відсотків авторам пісенних, музичних творів тощо.

Державний інспектор Володимир Милюха також зазначив, що за законодавством України штрафні санкції за порушення авторських прав сягають 400 тис. гривень. Якщо сума збитків перевищує 10 мінімальних заробітних плат, то передбачається і кримінальна відповідальність.

Перевірки будуть здійснюватись не лише в закладах харчування, а й на інших підприємствах, з метою виявлення використання неліцензійних програм на комп’ютерах.

comments powered by HyperComments