Чому в Харкові бракує швачок, теслярів і кваліфікованих юристів?

Жанна Титаренко  |  Четвер, 17 березня 2011, 13:35
7 мільйонів українських громадян працює закордоном. І причиною того є не відсутність робочих місць як таких, а низька платня.
Чому в Харкові бракує швачок, теслярів і кваліфікованих юристів?

Над вирішенням цих проблем сьогодні розмірковував соціолог і політолог Денис Подьячев та депутат  Харківської міської ради від партії «Сильна Україна» Анатолій Родзинський.

Денис Подьячев вважає, що Україна не може конкурувати з європейськими фірмами щодо оплати та умов праці.

«Зупинити трудову міграцію за межі держави може, хіба що, відчуття патріотизму», - додав пан Денис.

На даний момент держава може спробувати забезпечити легальність працевлаштування на теренах України, повний пакет соціальних гарантій тощо. Денис Подьячев вважає, що при досягненні таких результатів міграцію буде призупинено.

Водночас Анатолій Родзинський заявив, що в Харкові бракує швачок, теслярів, юристів, і, навіть, економістів. Продовжуючи таку думку, він наголосив на тому, що Харків може надати роботу десяткам тисяч українських громадян.

Причиною того, що до Харкова не приїздять ці десятки тисяч безробітних, Анатолій Родзинський вважає небажання самих людей покидати своє постійне місце проживання та світоглядні позиції, згідно з якими вони прагнуть мати житло і постійне місце роботи.

«У США чи Європі такої прив’язки немає. Люди обирають кращі робочі місця, і не маючи власного помешкання, орендують його», - додав пан Анатолій.

Анатолій Родзинський вважає, що внутрішня міграція може вирішити проблеми безробіття. Тоді інвестори викуплять недобудовані квартири і після завершення необхідних робіт здаватимуть їх в оренду.

Та так би воно й було. Але платня в Харкові не є нормальною. І про це може відверто сказати більшість його мешканців. Робота для швачок дійсно є, але їх платня становить 1500 – 2000 грн. на місяць. І це не означає, що якщо одна людина з усієї бригади отримує 5000 грн., то така платня є в усіх.

Робота є і в селі. Грядка, кози, сінокіс. Роботи вистачить. А яка за це буде платня?.. Із села люди їдуть не том,у що немає роботи, а тому, що немає належної оплати.

Так, у Європі та США значно дорожче обходиться оренда помешкання, харчування, медичне обслуговування. Але це нікого не зупиняє.
За словами соціолога Дениса Подьячева, кількість охочих працювати закордоном постійно зростає і найближчим часом очікується нова хвиля виїзду українських громадян у пошуках гідної платні за працю.

comments powered by HyperComments