Після узагальненого образу козака роботи Церетелі в Харкові може постати пам'ятник цілком конкретному запорожцю

Середа, 30 березня 2011, 22:39
Якщо міська влада дотримає слова, в історично козацькому Харкові може незабаром з'явитись пам'ятник легендарному полководцю Івану Сірку. Життя козацького отамана доволі міцно пов'язане зі Слобожанщиною. Сірко та його родина чимало років жили у маєтку біля сучасного міста Мерефа. У 1660-х рр. Іван Сірко командував Харківським козацьким полком
Після узагальненого образу козака роботи Церетелі в Харкові може постати пам'ятник цілком конкретному запорожцю

Сайт Харківської міської ради повідомляє, що влада Харкова підтримала громадську ініціативу щодо увічнення пам'яті легендарного кошового отамана Запорізької Січі Івана Сірка.

На засіданні міської комісії з питань топоніміки та охорони історико-культурного середовища 29 березня Харківський міський голова Геннадій Кернес дав доручення вивчити питання про вибір місця під майбутній пам'ятник отаману. За попередніми даними, він може з'явитися в місці злиття річок Харків і Лопань, у так званому сквері «Стрілка» на Харківській набережній.
«Ми постараємося встигнути встановити пам'ятник Івану Сірку якщо не до найближчого, то до наступного Дня міста», - зазначив Г. Кернес.  Він також запропонував увічнити пам'ять Івана Сірка випуском поштової марки.

Можна лише привітати ініціативу неназваних громадських організацій та позицію міської влади.  Незаперечний факт про започаткування сучасного Харкова як козацької фортеці потребує більш виразного прояву і в топоніміці міста, і в його пам'ятках. 

comments powered by HyperComments