Чи має право жінка отримати нове житло і які документи потрібно для цього оформити?

Жанна Титаренко  |  П'ятниця, 15 квітня 2011, 14:23
До редакції «Справжньої варти» звернувся адвокат Максим Корнієнко і виклав такі факти: в помешканні не працює витяжка і через ці причини жінка не може користуватись газом, бо є велика імовірність того, що трапиться вибух. Жінка вже три роки мерзне у холодній квартирі. Редакція відгукнулась на прохання і кореспондентка негайно виїхала на місце подій.
Чи має право жінка отримати нове житло і які документи потрібно для цього оформити?

Під під’їздом будинку вже чекало кілька представників спеціальної комісії. Прилад, яким перевіряють витяжку газових приладів звірили з паспортом технічного засобу, сертифікатом та всілякими іншими документами. Усі номера співпадали, але господарка квартири Лідія Коніченко чомусь із самого початку була впевнена в тому, що пристрій є несправним.

 Після певних переговорів і роз’яснень адвоката 7 членів комісії зайшли до помешкання (вул. Комбайнівська, буд. 13/15, кв. 11).

Господарка квартири швиденько вилізла на стіл і всілякими способами почала доводити, що витяжка не працює. Представники комісії заміряли всі показники при наглухо зачиненій і трішечки відчиненій кватирці. Звісно, що в першому випадку витяжка була меншою, а в другому – прибор показував максимум. 

Жінка стверджувала, що вона не може весь час жити при відчиненому вікні, тому такий варіант її не влаштовує. Представники комісії доводили, що коли на кухні готується їжа, то хоча б маленька щілинка трішечки відчиненої кватирки повинна бути.

На кухні крім газової плити встановлена газова колонка для нагрівання води та газовий котел для опалювання помешкання.

На цьому етапі виникли невеликі сумніви у справедливості рішень комісії. Адже котел працює і в ночі, і в день, а витяжки при зачинених кватирках працюють слабо. 

Тоді вікна знову були зачинені. Кореспондентка стала на стіл і за допомогою кількох дзеркал побачила, що витяжні ходи є чистими. Відчувався рух повітря і біля отвору. 

До отвору витяжки прилипали не лише шматки кальки, а й газет. Пересвідчившись у тому, що витяжки працюють, виникло питання: чому тоді відключили газ і чому жінка три роки мерзне? 

У відповідь на це, представники комісії заявили, що господарка має заборгованість за оплату комунальних послуг і газ відключено саме з цих причин.

Начальник пічної ділянки Жовтневого району Комунального ремонтно-будівельного підприємства Михайло Мацкеблешвілі повідомив, що перевіряти витяжку до цього помешкання він приходить не вперше. Жінка разом із адвокатом постійно пише листи, письмові звернення до депутатів та різних інстанцій, і врешті-решт, їх знову посилають перевіряти те ж саме помешкання.

Спокійний і врівноважений пічник опустив у середину вентиляції замірю вальну стрічку і вона опустилась у низ більше ніж на три метри. Стало зрозуміло, що витяжка є спареною для квартир першого і другого поверхів. Те ж саме позначено і на архітектурному плані будинку. Сусіди користуються газовими приладами, в їх квартирі не трапляються вибухи і вони не скаржаться на погану витяжку. 

Як виявилося потім, жінка намагається довести несправність витяжки для того, щоб отримати нове помешкання. Адже за законодавством України, якщо витяжки дійсно є несправними і через це квартира не може опалюватись, тобто людині не забезпечуються належні умови, така особа дійсно має право на отримання нового житла. Ось над такими справами працюють деякі адвокати. 

comments powered by HyperComments