Чи очікується протест мешканців Харкова проти будівництва експериментального ядерного прискорювача?

Жанна Титаренко  |  Понеділок, 18 квітня 2011, 22:56
Одних непокоїть радіаційний фон, інших – зниження ціни на житло в районі ядерного прискорювача. Але найбільше людей непокоїть те, що після аварії їм не скажуть правду, і, навіть, якщо ніякого вибуху не трапиться, прискорювач погіршить їх здоров’я. Ходять чутки і про те, що в Харкові планують переробляти ядерні відходи. Водночас, наукові співробітники впевнено стверджують, що новий ядерний прискорювач є безпечним.
Чи очікується протест мешканців Харкова проти будівництва експериментального ядерного прискорювача?

 

Люди звикли до того, що їх обдурюють, і панічно бояться того, що влада й підкуплені науковці на цей раз теж збрешуть.

Представники громадської організації «Зелений фронт» ініціюють громадські слухання з питання будівництва ядерного прискорювача. Про це сьогодні під час прес-конференції повідомила член координаційної ради «Зеленого фронту» Юлія Юдіна.

За словами пані Юлії, громадські слухання мають відбутися в приміщенні Харківського фізико-технічного інституту. Зал для засідання вміщує лише 300 людей. І всі охочі прийти на громадські слухання не зможуть, бо не помістяться. Цей факт дає підстави вважати, що Харківська міська рада не сприяє проведенню громадських слухань і не планує рахуватися з громадською думкою.

Юлія Юдіна також наголосила на тому, що громада буде вимагати проводити громадські слухання на належному рівні і рахуватися з їх думкою та здоров’ям.

Керівник проекту будівництва і установки атомного прискорювача Іван Карнаухов стверджує, що атомний прискорювач є інноваційною новинкою в ядерній енергетиці та цілком безпечним для використання.

Під час прес-конференції наукові співробітники Харківського фізико-технічного інституту не назвали жодних проблем, пов’язаних з експериментальною установкою. Ані підвищення радіаційного фону, ані шкідливих викидів в атмосферу, ані вибуху за їх словами, там бути не може.

«Від автомобільних аварій загинуло значно більше людей ніж від радіаційного опромінення. Так що тоді маємо робити?.. Це просто в людей радіаційна фобія (боязнь). І винні в цьому журналісти», - додав Іван Карнаухов.

Але сто відсоткова впевненість і повна гарантія безпеки теж насторожує, бо ядерні установки вже неодноразово призводили до небажаних наслідків. 

Нагадаємо, що фінансують даний проект США. Читайте, на яку співпрацю погоджується Україна (http://varta.kharkov.ua/novini/ukraine/1084321.html).

comments powered by HyperComments