Де найбільше порушують права студентів і чи вдається їх відстоювати

Жанна Титаренко  |  Четвер, 19 травня 2011, 21:12
Найбільше студенти звертаються за юридичною допомогою з питань пільг в оплаті за навчання, вступу до ВУЗу, надання гуртожитків, переходу з одного ВНЗ до іншого тощо.
Де найбільше порушують права студентів і чи вдається їх відстоювати

Про це та інше під час прес-конференції повідомила заступник голови профспілки студентів Анастасія Кобець.

За словами пані Анастасії, пільгова категорія студентів (сироти, чорнобильці тощо) мають право на відшкодування грошей, витрачених на операцію, сироти – на вищу стипендію. Під час оформлення відповідних документів такі студенти дуже часто звертаються за юридичною допомогою.

Цього року, за словами Анастасії, масовими були звернення щодо відновлення загублених або вкрадених студентських квитків. У період з 1 січня до середини квітня їх не відновлювали і не видавали. Тобто студенти були змушені сплачувати повну ціну за квитки у транспорті.

Студентська профспілка постійно стикається з фактами того, що студентів не допускають на прийом до ректора чи декана. Але згідно до законодавства України, ректор (так як і декан факультету) повинен приймати всіх студентів і допомагати їм у вирішенні проблем, що стосуються навчання, гуртожитків тощо.

Як не дивно, але найменшою є кількість звернень студентів, щодо хабарів. Одні – бояться, іншим – вигідніше сплатити хабар ніж вчити предмет, але ті, що звернулися до профспілки теж не стали взірцем для інших. Цього року, жодне звернення не було доведене до кінця. За словами юридичного консультанта студентської профспілки Ігоря Польщикова, студенти отримували юридичну консультацію, але потім, в останню мить самі відмовлялися від доведення справи до кінця.

Найбільше успіхів студентська профспілка досягла з питань забезпечення гуртожитками. Деяких студентів намагалися виселити через непорозуміння з іншими мешканцями кімнати, через незначну заборгованість, у зв’язку з переходом на 4-й  чи 5-й курс (пояснювали так, що Ви вже старші курси і живіть де хочете, а гуртожиток потрібен для 1-го курсу) тощо.

Наразі студентська профспілка має багато позитивних відгуків від студентів. За юридичною консультацією звертайтесь за адресою: м. Харків, вул. Мироносицька, 53; тел. (057) 700 77 97.  

comments powered by HyperComments