У Харкові стартує інтелектуальний проект „Україніка”

Жанна Титаренко  |  Понеділок, 23 травня 2011, 14:36
Інтелектуальна гра „Україніка” створена з метою збереження і популяризації історії і культури українського народу. Проект сприятиме зміцненню зв’язків молодшого і старшого поколінь та привертатиме увагу підростаючого покоління до проблем збереження культурної спадщини українського народу.
У Харкові стартує інтелектуальний проект „Україніка”

Автор і керівник проекту „Україніка” Ніна Баласанян вважає, що більшість проблем виникає через брак любові до ближнього. Наступною ланкою негараздів є невміння поважати самих себе. Адже якщо ми самі себе не поважаємо, то хто ж тоді буде поважати нас. Розривати такий ланцюг негараздів і проблем будуть в ігровій формі.
Під час прес-конференції завідуючий кафедри української мови Харківського Національного Університету ім. В. Н. Каразіна Володимир Калашник висловив своє бачення проекту „Україніка”.
Володимир Калашник вважає проект дуже цікавим і сподівається, що в такий спосіб будуть розширені функції української мови.
„У будь-якому випадку потрібен стержень держави – культура і мова. Мова – це те, що цементує націю. Без ладу в культурі не може бути ладу в економіці”, - додав Володимир Калашник.
Доцент кафедри російської мови Харківського Національного Університету ім. В. Н. Каразіна, настоятель Храму Св. Апостола і Євангеліста Іоана Богослова, митрофорний протоієрей отець Віктор Маринчак не заперечує ігровий спосіб пізнання та виховання людини.
„Людина виховується і розвивається в процесі гри. Гра – це аспектне явище дуже наближене до стержня культури”, - зазначив Віктор Маринчак.
 Продовжуючи свою думку отець наголосив на тому, що були й церковні обряди, і вертепи, і мандрівні дяки, і бурсацькі театри. Брати участь у грі, на думку отця Віктора є цілком адекватним рішенням.
„Це не принижує, а навпаки підносить. Варто лише подивитися, як горять очі тих гравців”, - додав отець Віктор.
„Крім того, для досягнення поставленої мети людина повинна мати чистий внутрішній світ, оскільки лише в таких умовах може виникати натхнення до праці. Для цього нам – молитва, народні пісні і культура” – наголосив Віктор Маринчак.
І дійсно, нещасна людина не може зробити щасливим когось іншого, тому публікуємо коли і де відбудеться перша гра.
Приходьте 31 травня о 17.00 за адресою: м. Харків, пл. Свободи, 4, Харківський Національний Університет ім. В. Н. Каразіна, велика актова зала головного корпусу.
З 17.00 до 18.00 триватиме етновиставка і виставка-дегустація української національної кухні.
Вечір продовжить етноконцерт, показ відео фрагментів української історії, в тому числі і сучасної, два тури безпосередньої гри, церемонія нагородження і фінальна пісня – гімн проекту „Україніка” на слова вірша „Любіть Україну”.

comments powered by HyperComments