У Харкові сформувалася ініціативна група, яка офіційно розпочала готувати всі необхідні документи для проведення всеукраїнського земельного референдуму

Жанна Титаренко  |  Середа, 25 травня 2011, 12:32
На перше засідання прийшло 270 людей, 264 з яких проголосували «за», тобто підтримали ініціативну групу, 1 – «проти», 3 – «утримались», 2 – не голосували. На порядку денному також були розглянуті питання щодо внесення змін до Земельного Кодексу України, обрано відповідальних людей за збір підписів та доручено повноваження подання голові зборів відповідного пакету документів до Харківської міської ради з реєстрації ініціативної групи.
У Харкові сформувалася ініціативна група, яка офіційно розпочала готувати всі необхідні документи для проведення всеукраїнського земельного референдуму

Організовує всеукраїнський земельний референдум Блок Юлії Тимошенко. Згідно до статті 1 Закону України про всеукраїнський та місцевий референдум ініціювати громадські слухання має право не менше 20 осіб. На зборах має бути не менше 200 громадян.

Сьогодні, на зборах було зареєстровано 270 людей, міську раду про проведення голосування було попереджено завчасно, тому за прозорістю реєстрації і результатів голосування спостерігало 5 представників від міської ради та журналісти.

Головуючим зборів було обрано Михайла Бахніна, секретарем – Євгена Ярошенка, і склад лічильної комісії, до якої увійшло 5 осіб.

На порядку денному було розглянуто і підтримано пропозицію того, щоб проводити земельний референдум на всеукраїнському рівні. Проти продажу земель сільськогосподарського призначення проголосувало 264 зареєстрованих громадян.

Питання про продаж лісових земель та прибережних територій на порядку денному не обговорювався.

Присутніми було запропоновано поставити на розгляд питання того, щоб відібрати незаконно придбані землі у державну власність. Але питання на голосування не ставили, оскільки на всеукраїнський референдум виноситься лише питання про те, продавати чи не продавати землі сільськогосподарського призначення.

Під час засідання харківський юрист Дмитро Остапенко запропонував включити питання про внесення змін до Конституції України, у якій тимчасово чітко прописати заборону продажу землі.

«У Конституції України записано, що власником землі є український народ, але чіткої заборони про продаж там немає. Звичайний закон Верховна рада може винести на голосування і за допомогою більшості голосів змінити його. А щоб змінити положення Конституції – необхідно дві третини голосів від парламентської більшості. Тобто таке положення змінити значно складніше», - зазначив Дмитро Остапенко.

Але на засіданні було підтримано ініціативу про внесення змін до Земельного Кодексу, тому головуючий комісії питання про внесення змін до конституції на голосування не ставив.

Збір підписів буде фіксуватись на спеціальних бланках, які має розробити Центральна Виборча Комісія. Наразі, ініціативна група чекає своєї реєстрації на місцевому рівні і вже готова розпочати збір підписів.  

comments powered by HyperComments