Подарунок до Міжнародного Дня захисту дітей: У Первомайському виселили 500 учнів школи мистецтв. Тепер там працюватиме 30 депутатів міськради.

Четвер, 2 червня 2011, 13:14
В день захисту дітей депутати міськради Первомайського Харківської області прийняли рішення про виселення дитячої школи мистецтв. Таке рішення місцеві обранці називають "оптимізацією використання майна міської громади".
Подарунок до Міжнародного Дня захисту дітей: У Первомайському виселили 500 учнів школи мистецтв. Тепер там працюватиме 30 депутатів міськради.

У приміщення, що звільнилися, хочуть в'їхати чиновники міськради, а стару будівлю мерії віддадуть під офіси і магазини. Вперше ідея переселити Первомайський міськвиконком в одну з найкращих будівель міста виникла в 2006 році. Але тоді втілити її в життя не вдалося через протести громадськості. Але головне, переселяти Школу виявилося просто нікуди: у місті не знайшлося рівноцінного або хоч якось пристосованої для роботи музичного і художнього відділень будівлі. А просто викинути дітей на вулицю після піднятого галасу міська влада не ризикнула.

Тепер – інші часи. На хвилі чергового витка "оптимізації"  установ культури і освіти, педагогів і батьків учнів Школи мистецтв просто поставили перед фактом.   12 травня відбулася позачергова сесія Первомайської міськради, на якій постало питання браку коштів в міському бюджеті для сфер освіти і культури. Культурі міста, зокрема, не вистачає близько 2 мільйонів гривень. У пошуках шляхів виходу з ситуації, що склалася, спеціально створена депутатська комісія відвідала декілька загальноосвітніх шкіл міста і будівлю Первомайського  Палацу культури «Хімік».

Висновок, зроблений депутатами за результатами зроблених обходів і розрахунків, був напередодні озвучений на зустрічі з трудовим колективом Школи мистецтв: культуру необхідно "оптимізувати", а Школі доцільно звільнити займану будівлю і переселитися на третій поверх ПК «Хімік».   "Культура повинна відповідати тим грошовим коштам, які на неї видають", – заявила заввідділом культури Первомайського міськвиконкому Олена Нагорна.

Третій поверх Палацу культури "Хімік", куди планують виселити Школу мистецтв, категорично не підходить для занять з дітьми, вважають педагоги. По-перше, частина поверху побудована у вигляді балкона; по-друге, під час проведення  концертів і запису фонограм неможливо викладати музику і налаштовувати інструменти. Крім того, температура в бетонній будівлі ПК взимку досягає мінус одинадцяти градусів, і нарешті, там просто недостатньо кімнат для індивідуальних занять.

"Ми розуміємо, якщо влада  нас захоче вигнати з нашої будівлі – нас виженуть, – обурюються педагоги. – Але лише не в ПК! Вже краще в ті гаражі, що у дворі – туди хоч недалеко переходити".   Зі свого боку, міська влада налаштована не менш рішуче. За словами Первомайського міського голови Сергія Тепліцького, від нього в ситуації, що склалася, вже практично нічого не залежить: оптимізації навчальних закладів і установ культури вимагають зверху і поповнення міського бюджету чекати немає звідки.

comments powered by HyperComments