У Харкові відбулась презентація книги отця Юзефа Августина «Біль образи і радість прощення»

Жанна Титаренко  |  Неділя, 5 червня 2011, 02:43
Під час зустрічі харківці мали можливість не лише придбати книгу та отримати автограф, а й поспілкуватися з автором. Отця запитували про Хрестові Походи, зв'язок мистецтва із церквою тощо.
У Харкові відбулась презентація книги отця Юзефа Августина «Біль образи і радість прощення»

Отець Юзеф Августин є одним з найвідоміших сучасних католицьких польських письменників, редактором журналу «Життя духовне», автором 30 книжок з проблем християнської моралі, серед яких існують україномовні варіанти видань.

Зустріч відбулася у Свято-Дмитрівському катехитично-пастирському центрі. Юзеф Августин не володіє українською мовою, але спілкування було досить цікавим і для всіх зрозумілим. Переклад робив архієпископ Харківсько-Полтавської єпархії Укранської Автокефальної Православної Церкви Ігор (Ісіченко).

До написання книги «Біль образи і радість прощення» отця Юзефа надихнули роздуми про Другу Світову війну. Він відвідував польські, українські, єврейські та німецькі цвинтарі.

«Так, німці нас ображали. Але коли бачиш мармурові таблиці з іменами 16 – 20 річних хлопців, то виникає жаль і співчуття за те, що люди потрапили під вплив ідеології, яка змушувала так чинити», - сказав отець Августин.

Отець закликав присутніх навчитися прощати і прислухатися до свого серця, щоб знову не потрапити під вплив аналогічної системи.

Юзеф Августин у своїй промові також звернув увагу на те, що в усіх комуністичних та посткомуністичних країнах порушені родинні зв’язки і зв’язки з Богом. Тому нам потрібно знову навчитися помічати страждання народу  та страждання окремих людей.

«Якщо ми помічаємо страждання іншої людини – це робить нас людянішими», - додав отець.

Юзеф Августин закликав прощати, і не тримати в собі зло, оскільки зло руйнує людину зсередини. Адже коли людина не змогла одразу пробачити, то всі ті образи час від часу згадуються і не дають спокою.

«Особливо важливим є момент прощення в сім’ї, оскільки, саме вміння прощати робить сім’ю міцною», - зазначив отець.

Під час зустрічі всі охочі могли поставити питання. Віряни запитували про Хрестові походи, на що отець відповів, що всіляке зло дуже часто виправдовують релігією, але насправді, це немає нічого спільного з ідеологією християнства і праведністю.

На запитання про те, як пов’язане мистецтво з релігією, отець відповів, що "це два незалежних святих".

Зібрання почалось і завершилося щирою молитвою. Книга зацікавила харківців і знайшлося чимало охочих її придбати.

comments powered by HyperComments