Винахід студентів ХАДІ потрапив до Книги рекордів України. Хлопці розробили самий енергетично ефективний автомобіль в Україні

Середа, 8 червня 2011, 17:47
В стінах Харківського автодорожнього інституту був створений перший екомобіль. Разом зі своїм винаходом команда ЛСА ХАДІ HONDA взяла участь в престижному щорічному міжнародному студентському змаганні Shell ecomarathon. Автомобіль наших учасників показав рекордний для України результат – 570 км. на 1 літрі палива.
Винахід студентів ХАДІ потрапив до Книги рекордів України.  Хлопці розробили самий енергетично ефективний автомобіль в Україні

Конкурс автовинаходів проходил на трасі Eurospeedway Lausitz, що розташована в Північній Німеччині. У минулому даний трек був полігоном компанії Audi.  Студентська команда лабораторії швидкісних автомобілів стала першою з України і країн СНД, яка взяла участь в цьому престижному проекті, створивши для цього спеціальний апарат Хаді-34. 

Всі конструкторські рішення, втілені в Хаді-34 націлені на досягнення максимальної паливної економічності.  Лідер команди Олександр Чернишев розповів про особливостях розробки. Він уточнив, що основа двигуна була взята з газонокосарки, вироблюваною компанією Honda. Після втручання майстрів, коефіцієнт корисної дії приладу підвищився на 50%.  Вага машини складає 43 кг. Живлення апарату здійснюється за допомогою електронного уприскування.  Пілот екомобіля Дмитро Експеріандов повідомив, що переможцем чемпіонату стала команда з Франції. Їх результат набагато перевищує досягнення українських умільців. Кращий пробіг показав 3600 км на 1 літр палива.  Перший пілот відзначив, що головною проблемою команди лабораторії швидкісних автомобілів є недолік фінансування. Бюджет інших учасників змагання починався від 1000$  і сягав 60 000$. 

Довідка: Екомобіль ХАДІ-34 занесений до Книги рекордів України і є найбільш енергетично ефективним автомобілем країни. Більш того, на даний момент харківська команда єдина з країн СНД, яка виступила на Шелл ач-марафоні.  Шелл ач-марафон — це міжнародний освітній проект, націлений на пошук інноваційних енергетично ефективних рішень, в рамках якого студентські команди проектують, створюють і випробовують інноваційні конструкції автомобілів та їх двигунів з метою проїхати найбільшу відстань, використовуючи при цьому найменшу кількість енергії. В ході змагань учасники проїжджають близько 25 км., після чого вимірюється кількість витраченого палива і перераховується по відношенню до 1 літра бензину.

comments powered by HyperComments