У Харкові відбувся тренінг з вивчення нового закону про інформацію. Найцікавішими виявилися рольові ігри та командні змагання з написання запитів до органів влади

Жанна Титаренко  |  Середа, 15 червня 2011, 00:54
Експерти з питань права роз’яснили нові можливості отримання інформації за допомогою нового закону «Про доступ до публічної інформації» та пояснили, яка інформація є конфіденційною і не може бути оприлюднена у ЗМІ.
У Харкові відбувся тренінг з вивчення нового закону про інформацію. Найцікавішими виявилися рольові ігри та командні змагання з написання запитів до органів влади

Правозахисники вважають, що новий закон «Про доступ до публічної інформації» надає багато нових можливостей для працівників ЗМІ. Новий закон зобов’язує органи влади всіх рівнів оприлюднювати всі свої рішення не пізніше ніж через 5 днів, після їх ухвалення.

Представники ЗМІ можуть також подавати інформаційні запити, на які органи влади повинні оперативно і безкоштовно відповідати. Раніше, на журналістські запити дуже часто надсилали відповіді на зразок: «почитайте цю інформацію в мережі Інтернет…», «сходіть до бібліотеки» тощо. Тепер такі відписки вважаються порушенням закону «Про доступ до публічної інформації».

Перший тренінг для харківських журналістів розпочав харківський правозахисник, директор центру правових досліджень «Дума» Юрій Чумак, який разом із правовим експертом  Юлією Остапенко продемонстрували коротку сценку.

Одні журналісти, німий сюжет сценки сприйняли як показ спроби дати хабара, інші – випрошування в чиновника чи секретарки якоїсь інформації. Коментуючи побачене представники харківських ЗМІ дали 9 оціночних суджень і назвали 8 чітких фактів. На перший погляд здається, що такий показник є слабким, але Юрій Чумак наголосив на тому, що працівники міліції, під час аналогічних тренінгів називали 90% суджень і лише 10% чітких фактів.

У формі гри харківські журналісти мали можливість поспілкуватися з достатньо некоректними і нахабними чиновниками. Таку роль досить влучно зіграла Юлія Остапенко. Усі ролі були цілком реальними і взятими з конкретних епізодів журналістської роботи.

Після такого своєрідного тренінгу правові експерти надали низку психологічних порад для спілкування з чиновниками, аби журналісти змогли себе контролювати під час відверто хамської розмови, і випитати хоча б частину суспільно-важливої інформації.

Журналістам також пояснили як треба правильно оформлювати інфомаційні запити до різних державних установ. Потім відбулися невеликі командні змагання з практичного написання таких запитів.

Низка заходів завершилася майстер-класом відомого журналіста, телеведучого і колишнього депутата Верховної Ради України Сергія Потімкова. Він розповів про труднощі роботи у законодавчій владі і висловив своє бачення щодо журналістики.

«Журналістом мені вдалося зробити набагато більше ніж депутатом. Журналісти – це четверта  влада, яка є достатньо сильною», - додав пан Сергій.

Сергій Потімков також висловив своє обурення щодо необ’єктивності публікацій ЗМІ, зачитав низку цікавих цитат про журналістику відомих філософів і політиків. Але після того, як пан Сергій назвав більше 10 відомих політиків, наголошуючи на тому, що кожен з них був журналістом, і називаючи, в яких виданнях вони працювали, слухачі тренінгу були дуже здивовані. Усі погодилися з тим, що журналісти дійсно є четвертою владою.

comments powered by HyperComments