"Вікілікс" на хуторі СБУ. Експерти: подібний «злив» у спецслужбі відбувається не вперше, а причиною може бути спроба дискредитації окремого керівника

Середа, 22 червня 2011, 11:54
В СБУ завівся власний Джуліан Ассанж, який краде секретні документи. Поки що в прицілі "крота" тільки Управління СБУ Харківської області. За кілька днів минулого тижня в мережу потрапили засекречені плани оперативних заходів в області на перше півріччя 2011-го, які планували проводити співробітники управління «К» (боротьба з корупцією).
"Вікілікс" на хуторі СБУ.  Експерти: подібний «злив» у спецслужбі відбувається не вперше, а причиною може бути спроба дискредитації окремого керівника

Висловлюючись простою мовою, оприлюднені ще не реалізовані матеріали по корупціонерам з МВС, МНС, податкової та інших служб. Але найнебезпечніше те, що надбанням громадськості стали прізвища завербованих спецслужбою агентів і власників явочних квартир в Харківській області.  Зараз спецслужба в гарячці б'ється над пошуком "стукачів" і завела кримінальну справу за фактом розголошення держтаємниці. Найбільш активно передруковує матеріали «з грифом» сайт ord-ua.com, який редагує Станіслав Речинський. Свого часу він працював начальником прес-служби СБУ при голові служби Олександра Турчинова і чудово орієнтується в підводних течіях «чекістів». Сам Речинський заявляє, що не порушив держтаємницю, а просто скопіював вже знайдені на файлообмінниках матеріали, викладені невідомими. "- Мене ще не викликали на допит, але викличуть, справу вже порушено. У мене допуск до держтаємниці давно скінчився, так що претензій до мене бути не може, - сказав Речинський. Колишні співробітники СБУ розповідають, що "зливи» інформації були і раніше. Причини - спроби змістити певного керівника або помста звільнених співробітників. В даному випадку під роздачу потрапив харківський керівник - Олександр Полковниченко.

 - При Наливайченко в СБУ теж був прохідний двір - все що хочете зливали в інтернет, - згадує Геннадій Москаль, який працював заступником голови СБУ в 2007 році. - Особливо коли замом прийшов Тіберій Дурдинець, взагалі почались повальні витоки. Знайти кротів було неможливо - все "зливи" організовувалися через інтернет-кафе. Якось ми проводили колегію, слухали плани підрозділу контррозвідки, а до вечора все, про що говорили, з'явилося в мережі. Я тоді сказав, що більше нічого проводити не буду, раз взагалі втрачено поняття у людей, що таке держтаємниця. Москаль вважає, стукача потрібно шукати серед діючих співробітників харківського підрозділу «К» або тих, кого звільнили за компрометуючим матеріалам.

- Не хочу зробити рекламу, але сайт ord-ua.com читають багато співробітників служби. І я не пам'ятаю, щоб СБУ хоч один позов подала на цей сайт за тиражування недостовірної інформації, - підсумував Москаль. Ще один колишній заступник глави спецслужби Олександр Скіпальський згадує, що його підлеглі крали у нього секретні документи, а потім ще й «генералів» за це отримували: - Коли я працював у Донецьку, у мене забрали документи про контроль за фінансово-промисловими колами і передали їх олігархам. Я, звичайно ж, виявив, хто це зробив, і доповідав Наливайченку, але він не слухав. Навпаки, «генерала» цій людині потім дали. У спецслужбі завжди були інтриги і війна компроматів, проте ніколи не було такого, як зараз, що допитують істориків за документи часів ОУН-УПА і тут же з'являються в інтернеті свіжі дані, як будуть ловити корупціонерів в цілій області.

Витяги секретної інформації з оперативно-розшукових справ, що потрапили до Інтернету:

Справа № 1

В рамках СОР № 2405 «Подільники» задокументувати протиправну діяльність посадовця керівного складу ВПМ ДПІ одного з районів м. Харкова, який, зловживаючи своїм службовим становищем, систематично вимагає грошову винагороду від приватних підприємців району. Реалізацію матеріалів здійснити протягом 1 кварталу 2011 р. шляхом порушення кримінальної справи за ч. 2 ст. 368 КК України.

Справа № 2

В рамках СОР № 2576 «Розбійники» задокументувати протиправну діяльність співробітників ГУ МВС України в Харківській області, які з метою вимагання матеріальних винагород організували злочинну групу, до якої входять співробітники МВС та цивільні особи. Вказана група здійснює грабежі та розбої з привласненням та подальшою реалізацією незаконно отриманого товару. Реалізацію матеріалів здійснити протягом 1 кварталу 2011 р. шляхом порушення кримінальної справи за ст. 364 КК України.

Справа № 3

В рамках СОР № 2589 «Кент» задокументувати протиправну діяльність одного із суддів спеціалізованого суду Харківської області, який систематично отримує незаконні грошові винагороди від зацікавлених осіб за прийняття рішень на користь останніх. Реалізацію матеріалів здійснити протягом 1 кварталу 2011 р. шляхом порушення кримінальної справи за ст. 368 КК України.

comments powered by HyperComments