Харківський господарський суд виніс рішення про виселення з приміщення редакції газети «Український простір»

Жанна Титаренко  |  Понеділок, 4 липня 2011, 13:37
Офіційно, оренда приміщення була оформлена на Харківське міське товариство «Спадщина», але газета «Український простір» є частиною товариства і за чинним законодавством України на даний час діє мораторій на виселення з приміщень друкованих видань та бібліотек.
Харківський господарський суд виніс рішення про виселення з приміщення редакції газети «Український простір»

Позивач в особі Харківського Управління комунального майна та приватизації виграв судовий позов, згідно з яким, товариство «Спадщина», разом із редакцією газети «Український простір», Спілкою Української Молоді та Фондом ім. Гната Хоткевича мусять звільнити приміщення, яке перейде у власність фонду позивача.

Товариство «Спадщина» звинуватили у тому, що в його приміщені нелегально діє Інтернет-клуб, оскільки в одній з кімнат було виявлено 5 комп’ютерів.

Але сторона відповідача в особі коменданта приміщення вищезгаданої громадської організації Романа Черемського, під час судового засідання пояснила, що комп’ютери використовуються виключно для роботи редакції газети «Український простір».

Після такого пояснення позивач жодного разу не намагався довести, що в приміщенні дійсно діє Інтернет-клуб.

Обгрунтовуючи свої вимоги позивач посилався на те, що товариство «Спадщина» невчасно здійснює орендну плату за використання приміщення і на даний момент має борги у розмірі 11055 гривень.

Водночас, Харківське Управління комунального майна та приватизації не враховує той факт, що з товариством «Спадщина» сплинув термін договору оренди, його відмовляє продовжити власник приміщення і не надає рахунків, куди треба надсилати орендну плату.

За словами Романа Черемського, товариство «Спадщина» згодне здійснити оплату за оренду в повному обсязі, якщо з ними буде продовжено договір оренди і надано відповідний банківський рахунок.

Доволі спірним є орендний договір товариства «Спадщина» з агенцією нерухомості «Лідер». Така суборенда приміщення стала ще один приводом для виселення, але водночас у попередніх договорах про оренду приміщення такої заборони не зазначалось і законом така діяльність не забороняється.

В той же час, товариство «Спадщина» не бажає діяти проти волі власника приміщення і заявляє, що через півтора тижні договір з агенцією нерухомості «Лідер» буде припинено. Крім того, в суборенду здавалося лише 10 % від усієї площі, яку використовує товариство «Спадщина» і така угода діяла тимчасово.

Відповідач пояснював свою законність перебування у даному приміщені (що розташоване за адресою м. Харків, вул. Сумська, 44/2, 3-й поверх) посилаючись на мораторій щодо виселення з приміщень бібліотек та друкованих видань, який був ухвалений Верховною Радою України та надав до розгляду суду документи реєстрації громадської бібліотеки, яка є ще однією частиною товариства «Спадщина».

На даному етапі судове рішення ще не набуло чинності, оскільки відповідач має право і час для його оскарження. Тому жодна особа не має права здійснювати примусове виселення.

Але незважаючи на це, ще до винесення рішення суду, на редакцію газети «Український простір», яка є частиною товариства «Спадщина», було здійснено напад.

comments powered by HyperComments