Забудовники в шахрайський спосіб відібрали у мешканців селища П’ятихатки огороди

Жанна Титаренко  |  Вівторок, 5 липня 2011, 12:42
За земельні наділи площею від 3 до 5 соток люди отримали від 500 до 1000 гривень. В обмін на ці кошти місцеві мешканці підписували спеціальні документи, у яких зазначається, що вони більше не мають права претендувати на віддану землю.
Забудовники в шахрайський спосіб відібрали у мешканців селища П’ятихатки огороди

Про це та інше під час прес-конференції повідомив голова громадської Ради П’ятихаток Павло Хаймович.

За словами пана Павла, люди неодноразово намагалися приватизувати свої огороди. Вони писали заяви, звернення, скарги, але відповідних документів так і не отримали.

Забудовники спочатку намагалися забрати землю не питаючи про це дозволу в місцевих мешканців. Але після низки акцій протесту вони пішли на переговори. Власники огородів розділилися на дві частини – тих, що хотіли продати свій наділ, і тих, що ні.

Частина людей, через погрози з боку забудовників та небажання боротися за свої права власників сусідніх ділянок, погодилися на мізерну компенсацію і дали підписку про те, що більше на свої огороди претендувати не будуть.

Водночас, за статтею 119 Конституції України, особи, які користувалися земельними наділами більше 10 років мають першочергове право на їх приватизацію. Тому відмова у приватизації мешканцям П’ятихаток своїх огородів є незаконною, оскільки у більшості випадків, вони користуються земельними наділами більше 15, а то й 20 років.

Крім того, ці земельні ділянки зараховані до балансу Харківського фізико-технічного інституту. Але не зважаючи на це, з колишніх огородів уже знято і вивезено частину верхнього шару грунту. Яке будівництво планується на даних ділянках покищо невідомо.

Павло Хаймович також наголосив на тому, що Харківська прокуратура уже повинна була б порушити кримінальну справу по факту ведення вищезгаданої діяльності без оформлення прав власності на землю. Але цього ніхто не робить. Крім того, продаж земельних наділів заборонений чинним законодавством України, тому мешканці П’ятихаток мають право претендувати на свої огороди, не зважаючи на те, що ними було отримано певну грошову компенсацію.

comments powered by HyperComments