Міліція, яка утримувала під час обшуку журналістів «Главного», порушила три статті Конвенції про права людини

Вівторок, 12 липня 2011, 10:52
10-годинне затримання журналістів під час обшуку в офісі харківської газети й інтернет-видання «Главное» було незаконним і є порушенням трьох статей Європейської конвенції про захист прав людини і основних свобод. Про це на прес-конференції повідомив співголова Харківської правозахисної групи Євген Захаров.
Міліція, яка утримувала під час обшуку журналістів «Главного», порушила три статті Конвенції про права людини

 

За його словами, щойно правоохоронці побачили, що це - редакція газети, вони мали вибачитися й піти, не заважати працювати журналістам. Однак вони вчинили інакше.

«Можна говорити про незаконне затримання. Хоча це не було протокольно оформлено, але й не могло бути оформлено, тому що працівники міліції вважали, що вони нікого не затримували. Але в міжнародному праві людина вважається затриманою, якщо вона не може піти за власним бажанням з того місця, де перебуває. Оскільки журналісти перебували тривалий час у редакції і їх не випускали, їм не дозволяли піти, вони вважаються затриманими. В даному випадку вбачаю порушення статті 5 Європейської конвенції, яка захищає від довільних арештів і затримань», - відзначив правозахисник.

Як повідомив Євген Захаров, такі дії можна оскаржити в Європейському суді з прав людини.

Крім того, людям, які перебували в приміщенні, не давали передати їжу, ліки, тож була порушена стаття 3 Європейської конвенції, яка захищає від катувань, нелюдського та принизливого поводження.

«Катувань, звісно, не було, але те, що принижувалася людська гідність - безсумнівно. Можливо, можна навіть говорити про нелюдське поводження», - зазначив він.

А втручанням у діяльність журналістів і зривом випуску чергового номера газети «Главное» була порушена стаття 10 Європейської конвенції, додав правозахисник.

На думку Євгена Захарова, в цій ситуації можна говорити про порушення статті 171 Кримінального кодексу України - умисне втручання в професійну діяльність журналістів. За його словами, якщо буде доведений умисел, то можна буде говорити про склад злочину за 171-ю статтею. Водночас він нагадав, що довести умисел і добитися порушення справи за цією статтею вкрай важко.

comments powered by HyperComments