У Харкові обіцяють створити ринок справжнього меду від щирих пасічників

Четвер, 28 липня 2011, 10:44
У Харкові з'явиться спеціалізований медовий ринок. Про це 27 липня у прес-центрі інформаційного агентства "STATUS QUO" повідомив голова Харківської обласної спілки пасічників Олександр Стригін. За його словами, відкриття ринку дозволить вирішити низку проблем, наприклад, усунути перекупників і створити майданчик, де буде продаватися тільки справжній мед.
У Харкові обіцяють створити ринок справжнього меду від щирих пасічників

 

Очікується, що ідею створення ринку підтримає заступник голови Харківської облдержадміністрації Віталій Алексейчук, який, за словами О.Стригіна, теж захоплюється бджільництвом.

За словами завідувача кафедрою інтегрованих електротехнологій і процесів Харківського національного технічного університету сільського господарства ім.Василенка Миколи Романченка, зараз на ринках продається близько 15 % фальсифікованого меду. Мед фальсифікують, наприклад, додаючи воду, крохмаль, борошно, в мед може потрапити пісок. Крохмаль додають у мед для того, щоб створити ілюзію його зрілості. Визначити наявність крохмалю в домашніх умовах досить складно. "Потрібно взяти 30-40 г меду і поставити на водяну баню при 40-45 градусах. Потім прокрутити в центрифузі при 2,5-3 тис. обертів на хвилину. Потім у залишок капнути йоду. Якщо осад потемнів, значить, у меді є крохмаль. Простіше перевірити мед на зрілість, опустивши в банку з медом ложку і накрутивши на неї мед. Якщо мед не накручується на ложку, а стікає, це означає, що продукт або не дозрів, або фальсифікований водою", - зазначив М.Романченко.

За його словами, зазвичай протягом тижня після відкачування мед повинен починати загусати (це не відноситься до меду, зібраного з акацій, який довго застигає). Після загустіння мед складно продавати вроздріб, і його обробляють спеціальним способом, трохи прогріваючи. При цьому властивості меду змінюються незначно.

comments powered by HyperComments