У центрі Харкова протестують проти арешту Юлії Тимошенко

Середа, 10 серпня 2011, 23:14
У центрі Харкова біля площі Свободи, оточеної по периметру міліцією, Харківська обласна організація партії ВО "Батьківщина" проводить акцію протесту проти арешту екс-прем'єра Юлії Тимошенко.
У центрі Харкова протестують проти арешту Юлії Тимошенко

9 серпня близько 17:45 учасники акції спробували прорвати оточення, щоб пройти на площу, посилаючись на те, що за 15 хвилин до цього направили телеграмою відповідне повідомлення у виконком Харківської міськради. Але міліція не пустила людей на площу, ущільнивши кордон.

Голова харківської  "Батьківщини" Арсен Аваков попросив людей відійти з площі на тротуар, "щоб не провокувати міліцію".

"Час громадянського опору і непокори ще не настав, але оскільки влада втрачає довіру людей, дуже скоро ніщо, ніякий ОМОН, не допоможе цій владі", - заявив Аваков.

Біля площі Свободи встановили намет і розпочали збір підписів проти політичних репресій. "Ми сьогодні заявляємо ясну і тверду позицію: питання не в Юлії Тимошенко. Питання в нехтуванні свобод по всій країні. Справа Юлії Тимошенко - це лакмусовий папірець тесту на демократію", - наголосив Аваков, виступаючи перед присутніми.

Він зазначив, що після закінчення акції в районах області та Харкові будуть організовані пункти збору підписів проти політичних репресій та інформування громадян. "Зараз, в умовах, коли йде наступ на опозиційні ЗМІ, неупереджене інформування особливо важливе", - сказав Аваков.

Пізніше, спілкуючись з журналістами, він зазначив, що суд заборонив проведення мітингу проти політичних репресій всім політичним партіям і громадським організаціям, які подавали відповідне повідомлення у виконком. Аваков стверджує, що рішення про заборону було прийнято на підставі "підробленої заявки"  Батьківщини.

"За всіма заявками було відмовлено під приводом того, що на площі в цей час буде велика кількість людей і проводити захід небезпечно", - зазначив Аваков.

У центрі площі Свободи, що вважається найбільшою в Європі, проводили репетицію кілька десятків осіб - учасників дитячих та юнацьких танцювальних колективів.

Як пояснив журналістам начальник міського управління міліції Харкова Микола Фоменко, на охорону репетиції задіяні 20 чоловік особового складу. Решта - 350 осіб - виконують рішення суду про заборону мітингів на площі Свободи.

За оцінками міліції, у пікеті проти політичних репресій бере участь близько 300 осіб. За оцінками організаторів акції  - до тисячі.

Як повідомлялося, Харківський окружний адмінсуд обмежив право на проведення мирних зібрань на площі Свободи з 9 по 28 серпня у зв'язку з проведенням масових святкових заходів на площі, зокрема хореографічного шоу "Енергія футболу", присвяченого святкуванню 300 днів до старту Євро-2012. Пізніше в харківській "Батьківщині" заявили, що акція проти арешту Тимошенко відбудеться в будь-якому випадку.

comments powered by HyperComments