У Харкові розпочався кінофестиваль пам’яті відомого українського кінорежисера Юрія Іллєнка. Водночас мешканці міста мають чудову нагоду поспілкуватися з акторами, які знімались у фільмі «Молитва за гетьмана Івана Мазепу»

Жанна Титаренко  |  Четвер, 25 серпня 2011, 22:22
Фестиваль триватиме тиждень. За цей час у театрі «Бомер» буде показано не лише всю кінематографічну спадщину Юрія Іллєнка, а й презентовано його романи та іншу письменницьку творчість.
У Харкові розпочався кінофестиваль пам’яті відомого українського кінорежисера Юрія Іллєнка. Водночас мешканці міста мають чудову нагоду поспілкуватися з акторами, які знімались у фільмі «Молитва за гетьмана Івана Мазепу»

Продюсером нової версії фільму «Молитва за гетьмана Івана Мазепу» є син відомого режисера Пилип Іллєнко. За словами пана Пилипа, до фільму були внесені певні зміни: скорочення і коментарі Юрія Іллєнка. Саме таким хотів бачити фільм його батько.

Розпочався фестиваль із невеликої прес-конференції, під час якої народна артистка України, дружина Юрія Іллєнка Людмила Єфименко розповіла про життєвий і творчий шлях свого чоловіка, а зокрема, про запрошення Параджанова на кіностудію Олександра Довженка і повернення до Києва.

За словами пані Людмили, Харків є п’ятим містом, де проводять фестивалі пам’яті Юрія Іллєнка. Першим був Київ, потім – Івано-Франківськ, Дніпродзержинськ, Канів.

Режисер, актор, викладач Олег Драч, згадуючи Юрія Іллєнка, сказав: «Я міг би більше взяти в такого вчителя. Багато часу змарнував. Але я вдячний долі, за те що зустрів такого наставника».

А В’ячеслав Довженко, який у фільмі «Молитва за гетьмана Івана Мазепу» зіграв роль Петра І, сказав так: «У такого режисера я й травинку готовий був грати. А мені дали таку роль».

Кінофільми Юрія Іллєнка тепер не будуть лежати на полицях і чекати нових часів чи зміни влади. Актори, які знімалися в фільмі «Молитва за гетьмана Івана Мазепу» вже отримали повторне запрошення до Києва. Потім аналогічний фестиваль відбудеться у Львові, Тернополі, Черкасах.

Наприкінці року ці фільми переглядатимуть у Вашингтоні. Адже Юрій Іллєнко є режисером не лише відомого кінофільму «Молитва за гетьмана Івана Мазепу», а й таких стрічок як «Легенда про княгиню Ольгу (цей фільм у свій час заборонили через те, що він був озвучений українською мовою), «Криниця для спраглих» (фільм повністю забракувала совєтська цензура, тому він лишився таким, як його бачив автор), «Білий птах з чорною ознакою» тощо. Крім того, Юрій Іллєнко брав участь у зйомках фільму «Тіні забутих предків».

Тож долучайтесь до перегляду, власне, українських фільмів. Приємних Вам вражень.

comments powered by HyperComments