Харків відвідав голова Організації Українських Націоналістів Стефан Романів

Жанна Титаренко  |  Субота, 10 вересня 2011, 01:31
Представники Харківських громадських організацій висловили своє бачення подальшого розвитку Харкова й України в цілому та висловили низку конкретних пропозицій щодо проектів з контролю за владою, створення місцевих ЗМІ та просвітницької діяльності.
Харків відвідав голова Організації Українських Націоналістів Стефан Романів

На зустріч зі Стефаном Романівим прийшло більше сотні людей. Пан Стефан (він також і генеральний секретар Світового Конгресу Українців) у своїй промові чітко окреслив ті питання, які розділяють українців на східняків, західників, на різні партії й організації, і саме через це їх дії є неузгодженими і слабкими.

Під час зустрічі було повідомлено про формування нового центру сили і створення конкретних робочих груп, які працюватимуть над вирішенням нагальних посильних справ. Одна з таких робочих груп отримала назву «Українська справа».

Усі охочі мали можливість висловити свої пропозиції і заповнити спеціальні анкети, залишивши в них свої координати та короткий опис своїх проектів. Крім того, розпочалося створення громадського банку коштів і праці. Люди писали чим і на яких умовах вони будуть допомагати одне одному. Хтось має вільний час і готовий щотижня 4 чи 5 годин присвятити просвітницькій чи політичній діяльності, хтось має лампадки, і готовий їх приносити на всі вшанувальні заходи, інші – згодні надавати фінансову підтримку. Всі ці дані вписувались до однієї бази.

Слово також мав голова Міжнародної профспілки «Народна Солідарність» Олексій Кляшторний. Пан Олексій закликав у великих підприємствах створювати спеціальні групи, які захищатимуть права найманих робітників. Формально, на багатьох підприємствах такі групи існують, але фактично, у більшості випадків вони не працюють. Тому Олексій Кляшторний докладає всіх зусиль до того, аби ці групи повноцінно працювали.

З боку мешканців Харкова були висловлені пропозиції щодо створення потужних і незалежних від жодної партійної організації ЗМІ. Звісно все це потребує фінансування, бо на громадських засадах чи то сайт, чи газета, повноцінно працювати не будуть. Зокрема, пропозицію щодо створення об’єднавчого сайту для всіх громадських організацій висловила голова «Зеленого Фронту» Вікторія Кравченко. Зал підтримав таку пропозицію, і до представників української діаспори одразу надійшли пропозиції про створення незалежного українського радіо і телебачення.

Конкретні пропозиції з реставрації і встановлення пам’ятників висловив харківський громадський діяч Володимир Пасічник.

Але Стефана Романіва найбільше вразила пропозиція наймолодшої учасниці зборів, учениці старших класів Оксани Підопригори. Вона наголосила на тому, що за Україну треба боротися лише з Богом у серці. «Віруючі люди скоріше здобудуть Україну», - додала Оксана Підопригора.

І в цю мить Стефан Романів згадав, як він очолював Спілку Української Молоді в Австралії, і як молодь виховували на гаслах «Бог і Україна». Тобто спершу йшов Бог, а потім – Україна.

Наприкінці зустрічі, харківський письменник Ігор Муромцев зачитав декілька сатиричних віршів про владу, а, зокрема, суддів і Дмітрія Табачніка, який є міністром освіти України.

Сьогодні вночі Стефан Романів від’їздить до Донецька. На нього там теж чекають із новими ідеями і пропозиціями.

comments powered by HyperComments