23-25 вересня відбудеться другий етно-екологічний фестиваль «Гомільшанський екотоп 2011»

Жанна Титаренко  |  Четвер, 22 вересня 2011, 11:33
Місцем проведення фестивалю обрано Національний природний парк (НПП) «Гомільшанські ліси», що розташований у Харківській обл. Зміївському р-н, неподалік села Задонецьке. У програмі фестивалю вміщені екологічні й ремісничі майстер-класи, велосипедні й пішохідні екскурсії, фотовиставка, літературні читання і ще багато цікавих заходів.
23-25 вересня відбудеться другий етно-екологічний фестиваль «Гомільшанський екотоп 2011»

На екологічних і ремісничих майстер-класах навчатимуть варити мило, валяти вовну та раціонально використовувати природні ресурси у своєму побуті. Програма фестивалю доповнена велосипедними і пішохідними екскурсіями, художньою і фото виставками.

Духовне відчуття природи демонструватимуть майстри хатха-йоги і тайцзи-цюань. Музична частина відтворюватиметься за допомогою етнічних барабанів.

До програми фестивалю також увійшли літературні читання та театральні постановки.

Організатори фестивалю також повідомляють, що гості «Гомільшанських лісів» матимуть можливість скуштувати екзотичні страви ведичної кухні, переглянути фільми про природу і долучитися до участі в інших заходах програми.

На території фестивалю заборонятиметься вести політичну агітацію, вживати алкоголь та інші наркотики.

Головними організаторами фестивалю є НТП «Гомільшанські ліси», ВГО «Національний екологічний центр України» та ВМГО «Фундація регіональних ініціатив».  Якщо когось із Вас зацікавила участь у заходах фестивалю, велопробіг чи виникли якісь інші питання – звертайтесь за телефонами: (0503275370 – Марина Кривохижата  0506721324 — Катерина Миндра)

Довідка: Перші "заповідні" об'єкти на території теперішнього парку виникли ще за часів Петра І, коли тут був затверджений "Заповідний корабельний гай". Починаючи з 1914 року, учені Харківського університету на чолі з професором В.М. Арнольді пропонували надати цій території заповідний статус, оскільки вона була цінним резерватом рідкісних, реліктових і ендемічних видів рослин та тварин. Ядром парку є ландшафтний заповідник місцевого значення «Гомільшанська лісова дача».

На території парку переважає лісовий тип рослинності. На високому правому березі річки Сіверський Донець зростають широколистяні ліси - кленово-ясенево-липові діброви. Діброва національного парку є однією з кращих на Лівобережній Україні. До наших часів збереглося близько 500 гектар лісу віком 130-150 років, зустрічаються окремі екземпляри дубів у віці 200-300 років, є в парку і 600-річний дуб, один із найстаріших в Україні. На старовинній дорозі Муромській, яка колись проходила біля цієї території, зберігся близько десятка дубів-велетнів, вік яких досягає 350 років. На третій піщаній терасі лівого берега річки переважають соснові бори і субори. Для затону найбільш характерні заплавні ліси - берестово-пакльонова діброва, а також поширені осокірники, вербняки і вільшняки. Заплавні і суходільні луги, степова рослинність, болотяна і водна рослинність займають в парку невелику площу. Неповторну красу цієї місцевості додає повноводний Сіверський Донець, річка Гомольша і численні озера, прибережна круча і широка тераса, вікові дуби, гай і соснові бори, квітуче узлісся і луги.

Територія парку лежить на південній межі Лівобережного лісостепу, а тому відрізняється значним флористичним багатством. Тут зростає понад 800 видів рослин, серед яких близько 40, — рідкісних, а також занесених до Червоної книги України. Флора парку включає також майже 140 видів лікарських рослин, серед їх: тюльпан дібровний, аконіт Бессера, аконіт дібровний, косарі тонкі, валеріана російська.

Різноманіттям відрізняється і місцева фауна. У навколишніх лісах зустрічаються тварини, які включені до Європейського Червоного списку, 38 видів тварин, що мешкають тут, занесені до Червоної книги України. Це: борсук звичайний, горностай, нірка європейська, райдужниця велика, джміль вірменський, мідянка й ін. Червоними списками Харківської області охороняється 66 видів тварин Гомільшанських лісів. Увагу фахівців привертає рідкісна різноколірна ящірка, - релікт третинного періоду. Зустрічаються лосі, косуля, кабани, лисиця. Особливий інтерес у туристів викликає колонія сірої чаплі в затоці Косач.

Ще однією цікавою пам'яткою парку є Козача гора. Тут в 17 столітті був заснований Миколаївський козацький монастир. В даний час від його залишилися лише залишки фундаменту і фрагменти стіни. Свого часу це була досить потужна фортеця з системою підземних ходів. Після руйнування Запорізької Січі в 1775 році в монастирі осіла значна кількість запоріжців. Але царська влада не залишила козаків у спокої. Розуміючи, що узяти нападом монастир буде непросто, росіянці на хитрість. У оточеній обителі знайшли зрадника. Козаків виманили за стіну на гору. Сьогодні, на згадку про цю маловідому сторінку історії України, на горі встановлений пам'ятний знак. Пейзажі, які відкриваються з Козачої гори дивовижно красиві. Тому сюди піднімається сотні туристів.

У Національному природному парку "Гомільшанські ліси" заснований перший на Харківщині екологічний маршрут – це двокілометрова пішохідна стежина. Тут, на крутому березі річки Сіверський Донець, як розповідають матеріали місцевого краєзнавчого музею, свого часу любили гуляти Федір Шаляпін і Остап Вишня.
 

comments powered by HyperComments