До 100 років з Дня народження діяча ОУН Василя Біласа у Свято-Дмитрівському храмі відбувся коротенький екскурс в історію 1930-х років

Жанна Титаренко  |  Неділя, 25 вересня 2011, 23:34
Фаховий історик Вячеслав Труш розповів про ті умови в яких діяли члени Організації Українських Націоналістів, серед яких був і Василь Білас та його побратим Дмитро Данилишин. Завершився захід короткою екскурсією по Свято-Дмитрівському храму Української Автокефальної Православної Церкви (УАПЦ).
До 100 років з Дня народження діяча ОУН Василя Біласа у Свято-Дмитрівському храмі відбувся коротенький екскурс в історію 1930-х років

З усього почутого, найбільше запам’ятолося те, що настав момент, коли Василя Біласа та Дмитра Данилишина місцеве населення сприйняло за звичайних бандитів і видали поліції. І люди тоді не думали про те, що ці молоді юнаки пограбували пошту не задля власного добробуту, а на благо ОУН, яка використовувала здобуті кошти задля захисту місцевого населення від польського гноблення.

За словами Вячеслава Труша, страта цих двох членів ОУН відбувалась на Латинське Різдво, на подвір’ї одного з львівських монастирів.

Історична розповідь супроводжувалась показом фотографій села Угринів, де народився провідник ОУН Степан Бандера. Крім краєвидів тієї місцевості на екрані час від часу з’являлись світлини помешкання та особистих речей Степана Бандери.

Завершився захід короткою екскурсією. Настоятель Свято-Дмитрівського храму протоієрей Віталій Зубак розповів про архітектурні особливості даного приміщення і їх зміни в різні історичні часи.

За словами отця Віталія, до совєтського перепланування і облаштування будівлі під складські приміщення та кінотеатр, Свято-Дмитрівський храм вміщував більше тисячі парафіян. Звісно, що у совєтські часи були знищені всі настінні розписи, замуровано вікна, а новостворений кінотеатр показував низькопробні фільми і був збитковим. У подальшому, як стверджує Віталій Зубак, збитковість кінотеатру у якійсь мірі стала позитивним чинником у справі повернення цієї будівлі у розпорядження Української Автокефальної Православної Церкви.

Наразі, йде поступова реставрація приміщень Свято-Дмитрівського храму. Недавно, там започаткували щонедільні зустрічі молоді, одна з яких, власне, і відбулась сьогодні.

comments powered by HyperComments